Nederlandse wint regieprijs op Latino Film Festival

De Nederlandse regisseur en scenarist Miriam Kruishoop heeft met haar korte drama Greencard Warriors de prijs voor beste regie gewonnen op het Los Angeles Latino International Film Festival. 

Het zesdaagse festival is in het leven geroepen om Spaans en Portugees gesproken films een platform te bieden.

Greencard Warriors gaat over Angel, een 14-jarige latino, en zijn familie in de Verenigde Staten. Ze hebben geen officiële verblijfs- en werkvergunning en worden gevolgd in hun strijd een leven op te bouwen in de Verenigde Staten.

Het Amerikaanse leger werft militairen met de belofte van een Greencard en geeft daarmee hoop op een mooie toekomst in het beloofde land. Angels vader beslist dat zijn oudere broer het leger in gaat. Ondertussen wordt Angel steeds meer in het leven van de straatbendes gezogen.

Billboard

"Een paar jaar geleden zag ik een billboard in Los Angeles waarmee mensen werden geworven voor het Amerikaanse leger", vertelt Kruishoop in een verklaring van Eye Film Institute. "Het was geheel in het Spaans opgesteld. Later besefte ik dat zowel het leger als de straatbendes op dezelfde manier rekruteert. Iedereen vecht voor een identiteit. Het gaat er om dat je ergens bij hoort en dat je krijgt waar je recht op denkt te hebben."

Greencard Warriors is de zesde film van de 36-jarige Kruishoop. Haar drama Unter den Palmen werd in 1999 genomineerd voor een Gouden Kalf voor beste regie.

Tip de redactie