Hoogste Franse cultuurprijs voor Coen Brothers

Joel en Ethan Coen hebben woensdag de hoogste culturele onderscheiding ontvangen van de Franse staat. 

De Coen Brothers werden verheven tot Commandeur in de Orde van Kunsten en Letteren voor hun gehele oeuvre. De Amerikaanse broers schreven, regisseerden en produceerden films als Fargo, The Big Lebowski en No Country for Old Men, die drie Oscars won.

De onderscheiding wordt sinds 1963 uitgereikt aan diegenen die een significante bijdrage hebben geleverd aan de verrijking van het Franse cultuurgoed.

De Coen Brothers zagen acht van hun films in première gaan op het filmfestival van Cannes, waar Barton Fink in 1991 zelfs de Gouden Palm won. Hun nieuwste film, Inside Llewyn Davis, won er dit jaar de Grote Juryprijs.

Grappen

De 58-jarige Joel Coen, drie jaar ouder dan zijn broer, accepteerde de onderscheiding met zijn bekende droge humor. "Het leven haalt grappen met je uit. Soms een leuke, soms een tragische. Dit is een van de leukste grappen die ooit met mij is uitgehaald", schrijft de BBC.

"Er bestaan sterke banden tussen de Franse en Amerikaanse cinema", zei Aurélie Filippetti, de Franse minister van cultuur, die de prijs uitreikte. "Het is dus niet verwonderlijk dat twee van de grootste filmmakers uit de Verenigde Staten vandaag worden geëerd."

Eerder dit jaar ontvingen zangers Ringo Starr en Bono de prijs, evenals acteur Bruce Willis.

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie