'Aronofsky ruziet met Paramount over bijbelfilm Noah'

Regisseur Darren Aronofsky en filmstudio Paramount Pictures kunnen het niet eens worden over de uiteindelijke versie van Noah. 

De bijbelfilm met Russell Crowe in de titelrol is matig ontvangen door testpubliek, waarna werd besloten de film opnieuw te monteren.

Dat zeggen anonieme bronnen tegen het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Aronofsky heeft meerdere succesfilms op zijn conto, zoals zijn balletfilm Black Swan uit 2010 die wereldwijd 395 miljoen dollar opleverde en Natalie Portman een Oscar bezorgde. Mede hierdoor heeft hij de mogelijkheid om zelf de eindmontage te bepalen. Normaliter is dat de studio, die uiteindelijk de geldschieter is.

Testfase

Rob Moore, vicevoorzitter van Paramount, zegt dat de aanpassingen een normaal onderdeel zijn in deze testfase. Een niet nader benoemde persagent van een van de partijen beweert evenwel dat Aronofsky niet geschikt is voor het maken van studiofilms. "Hij is zeer eigenwijs en geeft niets om de mening van Paramount."

Hoe dan ook staat Aronofsky bekend om zijn drama's waarin acteren centraal staat. Noah, over de man die een ark bouwt om de in de bijbel beschreven zondvloed te doorstaan, is juist een spektakelfilm die veelvuldig gebruikmaakt van visuele effecten. Uiteraard is de zondvloed op een computer geanimeerd, en ook de dieren zijn niet echt. In sommige scènes is alleen het gezicht van de acteur gebruikt.

Christelijke groeperingen

Ook heeft de film te kampen met grote christelijke groeperingen die weinig zien in een einde dat niet strookt met de bijbeltekst. In het bijbelhoofdstuk Genesis overleven Noach en de zijnen de zondvloed, maar het is de vraag of dat een passende en spannende derde acte oplevert in de film.

Marketinganalist Mark Joseph, die onder meer consultant was bij The Chronicles of Narnia: The Witch, the Lion and the Wardrobe, heeft nog geen voorvertoning van Noah gezien maar is bang dat Aronofsky te arrogant is.

"Het klinkt alsof de regisseur niet goed luistert naar die mensen die hem waarschuwen niet te veel van de bijbel af te wijken. Hij is in dienst van de studio en het publiek. Als hij graag wil dat het publiek zijn film komt bekijken, moet hij geen film maken die hen voor het hoofd stoot."

Noah, met naast Crowe ook Anthony Hopkins, Emma Watson en Jennifer Connelly, draait vanaf 17 april in de Nederlandse bioscopen.

Lees meer over:
Tip de redactie