Shrek had er drie jaar voor nodig, Spidey is al na twee jaar terug. Maar in die twee jaar is Spider-mans alter ego Peter Parker niet erg opgeklommen in zijn alledaagse bestaan. @@@

Bekijk trailer:
Modem/ Breedband

Want nog steeds worstelt Peter Parker (Tobey Maguire) met een platonische verliefdheid op Mary-Jane (Kirsten Dunst). Hij wees haar aan het eind van de eerste Spider-man af om haar vanwege zijn geheime leven als Spider-man niet onnodig in gevaar te hoeven brengen. Maar ondanks zijn heldendaden in spinnenpak is Peter Parker zelf nog steeds een Lulletje Rozenwater met suffe baantjes. Hij laat zich als fotograaf nog steeds afblaffen door de krantenredacteur (J.K. Simmons) en brengt op een brommer pizza's rond met een belachelijke Willempie-pothelm op zijn kop.

Aan de wilgen

Dan is Mary-Jane verder gekomen in de tussentijd. Ze heeft het geschopt tot fotomodel en actrice. Haar billboards hangen door heel Manhattan en haar toneelstuk is een groot succes. Vanwege zijn drukke dubbelleven slaagt Peter er niet in op tijd te komen voor haar voorstelling en als hij ook deze belofte verbreekt knapt er iets bij Mary-Jane. Ze breekt met Peter en verlooft zich met een astronaut omdat ze hogerop wil. Dan knapt er ook iets bij Peter Parker: hij hangt zijn spinnenpakje aan de wilgen (goed, hij dumpt het in een vuilcontainer) en kiest voor een leven zonder heldendaden. Als student heeft hij al genoeg aan zijn hoofd.

Doc Ock

Dat lukt uiteraard maar even, want er is altijd wel een brandje waaruit een kind gered moet worden. En anders is er wel een geschifte wetenschapper die als gevolg van een mislukt experiment superkrachten heeft gekregen. Dat leverde in de eerste Spider-man the Green Goblin op als aartsvijand, dit keer is Spideys tegenstander Doc Ock (Alfred Molina), een schurk met vier stalen tentakels. En dan heeft Peter Parkers vriend Harry Osborn ook nog een appeltje te schillen met Spider-man, omdat hij ervan overtuigd is dat deze zijn vader heeft vermoord.

Herhalingsoefening

Genoeg problemen voor een volle en vermakelijke film, maar de tweede Spider-man doet desondanks toch als herhalingsoefening aan. Parker sukkelt namelijk met dezelfde puberproblemen (verliefdheid, levensdoel, geldproblemen) en ook zijn tegenstander is eenzelfde karikaturale stripfiguur. Dat laatste is uiteraard onvermijdelijk bij stripverfilmingen, maar Kirsten Dunst slaagt er wel in haar personage iets meer leven in te blazen, juist omdat ze een ontwikkeling heeft doorgemaakt. De spannendste vraag uit Spider-man 2 is daarom niet: "zal Doc Ock worden verslagen" maar: "zal Mary-Jane achter Peters ware identiteit komen?"

Het Parool: "Spinnenman is opnieuw fantastisch (..) ijzersterke film (..) alles lijkt te kloppen"
De Volkskrant: "nog gedetailleerder, subtieler, flitsende en ontroerender dan het origineel (..) superieur vermaak"
In 125 zalen

# Niet gezien
@ Laat maar
@@ Op eigen risico
@@@ Niet slecht
@@@@ Aanrader
@@@@@ Wereldfilm