Julia Roberts krijgt de Hollywood Film Award voor beste actrice in een bijrol. 

De 45-jarige actrice krijgt de onderscheiding voor haar rol in het komische drama August: Osage County. Dinsdag werd bekend dat Jake Gyllenhaal de HFA voor beste mannelijke bijrol krijgt. De uitreiking vindt plaats op 12 oktober in Los Angeles.

August: Osage County gaat over de vrouwen van de familie Weston, die vanwege een sterfgeval terugkeren naar hun ouderlijk huis in Oklahoma.

Daar wordt duidelijk dat de familiaire problemen nog altijd sluimeren, niet in de laatste plaats vanwege de gestoorde mater familias, gespeeld door Meryl Streep. Andere rollen zijn voor Juliette Lewis, Benedict Cumberbatch, Ewan McGregor en Chris Cooper.

'Enorme eer'

"Het is ons een enorme eer om Julia Roberts te mogen nomineren voor haar rol in August: Osage County", zegt oprichter Carlos de Abreu. "Ze geldt nog steeds als een van de meest getalenteerde actrices in Hollywood."

Roberts werd al driemaal voor een Oscar genomineerd, waaronder voor Steel Magnolias en Pretty Woman, haar doorbraakfilm. Ze wist het gouden beeldje in de wacht te slepen voor haar hoofdrol in Erin Brockovich, die haar ook een Golden Globe en een Britse Bafta opleverde.

Eerdere winnaars van de HFA voor beste actrice in een bijrol zijn onder anderen Susan Sarandon, Sandra Bullock en Julianne Moore. Vorig jaar sleepte Amy Adams de prijs in de wacht voor maar liefst drie filmrollen, in On the Road, The Master en Trouble with the Curve.

De HFA zijn in het leven geroepen om een brug te vormen tussen de gevestigde studio's in Hollywood en onafhankelijke filmmakers. De uitreiking is erg vroeg in het prijzenseizoen en geldt als een goede graadmeter voor de Oscars, die volgend jaar in maart worden uitgereikt. In de afgelopen tien jaar werden de winnaars maar liefst 96 maal genomineerd voor een Oscar, waarvan er 34 werden verzilverd.