Het Nederlands Film Festival 2013 is woensdagavond in Utrecht van start gegaan. De 33e editie opende met de film Hoe duur was de suiker?.

In de Utrechtse Stadsschouwburg ging de film in première, en trapte daarmee het tiendaagse festival af, waar in totaal 79 documentaires en films in première zullen gaan.

Zarayda Groenhart praatte de avond aan elkaar. "Ik ben een beetje zenuwachtig", begon de presentatrice.

Het thema van de tien dagen festival is 'naakt', als knipoog naar het cliché dat Nederlandse films het vooral moeten hebben van blote billen en borsten.

"We staan aan het begin van het nieuwe leven. We staan naakt. Dat gaat niet alleen maar om blote lichamen, maar ook kwetsbaarheid, moedig zijn en taboes doorbreken", aldus Willemien van Aalst, de directeur van het NFF, over het thema van de komende tien dagen.

"Dames en heren politici, jaag jonge, getalenteerde mensen niet naar het buitenland met alle bezuinigingen. Niet nu de Nederlandse film steeds groter wordt en het publiek er steeds meer naar vraagt", riep Van Aalst op.

Bekijk interview

Prijzen

Vele bekende Nederlandse acteurs en actrices liepen woensdagavond over de rode loper, waaronder Carice van Houten, Halina Reijn en Tygo Gernandt.

Filmpublicist Monique van Schendelen kreeg het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs uitgereikt tijdens de openingsavond, uit handen van producent en regisseur Dave Schram. "Ik wil iedereen bedanken voor de steun die ik heb gekregen om mijn werk te doen. En dat ik deze prijs mag ontvangen en daarme tevens aandacht kan geven aan het vak filmpubliciteit en de Nederlandse film."

Paula van der Oest is tijdens de 33e editie van het festival de Gast van het Jaar. De regisseuse, die onder andere bekend is door de film Zus & Zo waarvoor zij een Oscarnominatie binnensleepte, vertelde zich vereerd te voelen met de titel.

De burgemeester van Utrecht, Aleid Wolfsen reikte dezelfde avond de filmprijs van de Stad Utrecht uit aan Janina Pigaht voor de film Dagboeken van een Olifant.