Wat regisseuse Jane Campion betreft hebben tv-series de toekomst. "Televisie heeft de toekomst, film is gedateerd", zegt de filmmaakster die een Oscar won voor de regie van The Piano.

"Hollywood durft geen geld meer te steken in spannende projecten", zegt Campion woensdag in dagblad Metro.

"Televisieseries komen sneller van de grond", vindt de 59-jarige filmmaakster.

"Je hebt als schrijver meer tijd om je personages te verkennen en het verhaal uit te diepen. En je kunt veel verder gaan dan in de bioscopen. Rauwe randjes worden op tv juist toegejuicht."

Eigen serie

Campion besloot een paar jaar geleden de daad bij het woord te voegen en haar eigen tv-serie te schrijven, geïnspireerd door de Millennium-boeken van de Zweedse schrijver Stieg Larsson. De eerste aflevering van Top of the Lake verscheen in maart bij de BBC. De serie werd genomineerd voor acht Emmy awards en komt in Nederland uit op dvd.

Het scenario draait om een meisje uit een klein dorp dat is verkracht en zwanger is. Detective Robin Griffin wordt op de zaak gezet, maar het meisje wil niet vertellen wie de dader is. Als ze ineens spoorloos verdwijnt, ontdekt Griffin welke geheimen de gesloten dorpsgemeenschap voor haar verborgen probeert te houden.

Zoektocht

Campion wilde zich vooral richten op de zoektocht. "Die is altijd veel interessanter dan het vinden. Ik wilde ook meer focussen op de psychologie van de personages dan op het misdrijf zelf. Een vrouw die zo'n zaak onderzoekt is al bij voorbaat vele malen interessanter dan een man."

In het werk van Campion is vaak een spanning tussen mannen en vrouwen voelbaar. Natuurlijk wordt in Top of the Lake vanuit het perspectief van een vrouw verteld, en uiteraard is de dader in het verhaal een man. Ook in haar vorige werk kwamen mannen er nogal eens bekaaid vanaf, maar dat wil niet zeggen dat Campion bewust probeert mannen zwart te maken.

"Ik denk dat er zowel onder mannen als onder vrouwen goede en slechte exemplaren bestaan", legt ze uit. "Maar mannen hebben nou eenmaal meer macht dan vrouwen. En met macht komt corruptie, zo werkt het nou eenmaal."