Denzel Washington is altijd bang geweest om in een komische film te spelen. Totdat de actie-comedy 2 Guns met Mark Wahlberg voorbij kwam. 

Tegen NU.nl in New York zegt de acteur: "In mijn ééntje durfde ik niet. Maar wel met Mark. Want als hij met een teddybeer (TED, red.) kan acteren, dan zeker ook met mij."

In 2 Guns laat Denzel Washington zich van een geheel andere kant zien: de tweevoudig Oscar-winnaar, die normaliter altijd de held, of de stoïcijnse tough guy vertolkt, speelt zowaar een hilarische rol.

"Daar was ik na de heftige opnamen van het drama Flight wel aan toe. Ik wilde weer even lachen."

Dat lijkt gelukt met deze actiecomedy, waarin Washington en Wahlberg als undercover-agenten tegen wil en dank moeten samenwerken, nadat ze per abuis een kapitaal van een drugskartel hebben ontvreemd. De film wordt al vergeleken met klassieke voorgangers als Lethal Weapon, Midnight Run en 48 Hours. Mark Wahlberg denkt daar in New York duidelijk anders over.

Chemie

"Nee, nee", schudt hij zijn hoofd.

"In Midnight Run bijvoorbeeld had je twee tegengestelde karakters, Robert De Niro als de streetwise bounty-hunter en Charles Grodin als boekhouder-nerd. Denzel en ik zijn meer gelijkwaardig. Mijn referentie was dan ook meer Butch Cassidy and the Sundance Kid. Ook al omdat 2 Guns eigenlijk ook een moderne western is.”

Het buddy-concept wordt verder maximaal uitgebuit, omdat Denzel en Mark duidelijk chemie hebben.

Denzel: "Ik kende Mark persoonlijk, we hebben veel dezelfde vrienden, maar toch weet je nooit van te voren of het werkt. En het is natuurlijk aan het publiek om dat te beoordelen. Maar we hadden zeker plezier op de set."

"Veel dialogen hebben we zelfs kunnen improviseren. Bovendien: in mijn ééntje een comedy doen, dat durfde ik niet. Daarvoor ken ik het genre nog niet goed genoeg. Ik durfde het eigenlijk alleen samen met Mark.  Want hé, als ie met een teddybeer kan acteren, dan zeker met mij. Trouwens, ik vond TED briljant!

Bekijk het interview met de cast

Penis

"Ik ben de enige échte vrouw in de film. Ik heb geen penis, maar wel kloten,", lacht actrice Paula Patton, die als stoere DEA-agente hier bepaald haar mannetje staat. Ook zij kon prima uit de voeten met de subtiele humor in het script.

"Maar", waarschuwt ze, "comedy is vaak wel moeilijker dan drama, hoor. Ik heb trouwens heel erg moeten achen om Denzel op de set. Hij blijkt echt een komisch talent. Als hij lacht dan vrolijkt de hele ruimte acuut op."

Retro-uitvoering

2 Guns mag dan weer een productie zijn van de IJslandse regisseur Baltasar Kormákur, de film doet zeer Amerikaans aan, zo met z’n diners en guns.

"Ik heb dat met opzet gedaan", vertelt Kormákur. "Je wilt als kijker toch ook visueel geëntertaind worden. Mijn doel was dus om een retro-uitvoering van het klassieke Amerika creëren. Een mobiele telefoon was nog net toegestaan."

Bill Paxton, die de show steelt als schimmige schurk, weet waarom: "Tja, dat is die buitenlandblik op de VS. Trouwens, elke Europese regisseur zou z’n rechterbal hebben gegeven voor om deze Western te mogen maken."

2 Guns draait vanaf 26 september in de bioscoop