De scriptschrijvers achter het televisiedrama Den Uyl en de Affaire Lockheed hebben de Lira Scenarioprijs 2013 gewonnen. 

Ger Beukenkamp en Hans Hylkema kregen de prijs voor het beste Nederlandse televisiedrama donderdag uitgereikt in Amsterdam. De jury was onder de indruk van de 'geslaagde dans op het dunne koord tussen feit en fictie'.

"Dat de kinderen Den Uyl na de preview verklaarden dat het niet klopte maar wel waar was, is tekenend." Ook de combinatie van 'ernst, spanning en humor' vond de jury, onder voorzitterschap van Job Cohen, geslaagd. Beukenkamp werd in 2007 al genomineerd voor zijn miniserie De Kroon.

Den Uyl en de Affaire Lockheed werd in 2010 in drie delen uitgezonden door de VARA. Beukenkamp en Hylkema geven erin een gedramatiseerd beeld van de affaire die in 1976 ontstond toen bleek dat prins Bernhard steekpenningen had aangenomen van vliegtuigfabrikant Lockheed. PvdA-premier Joop den Uyl wist met zijn optreden de monarchie te redden.

De scenarioprijs van de Stichting Literaire Rechten Auteurs (Lira) wordt elke twee jaar uitgereikt. Dit jaar was de onderscheiding bedoeld voor het beste historische drama dat tussen 2009 en 2012 op televisie was.

Beukenkamp en Hylkema krijgen vijftienduizend euro. Eerdere winnaars waren onder anderen Wim T. Schippers en Arthur Japin.