Het Nederlands Film Festival gaat tijdens de komende editie twee speciale crowdfundingprojecten extra onder de aandacht van het publiek brengen.

Crowdfunding is een relatief nieuwe manier van filmfinanciering waarbij makers het publiek vragen een klein bedrag in hun project te investeren.

Het NFF heeft er dit jaar voor gekozen de speelfilm De Moerheks van de jonge regisseur Thijs Schreuder te adopteren. Daarnaast heeft het festival het experimentele animatieproject Finity Calling van regisseur Jasper Kuipers geselecteerd.

De keuze is gemaakt met behulp van de organisatie CineCrowd, die zich in Nederland inzet om op deze manier geld voor films bij elkaar te sprokkelen. Tijdens het NFF worden de twee makers op verschillende grote publieksevenementen gepresenteerd om bij het publiek te lobbyen voor hun films.

Vloek

De Moerheks is een magisch-realistische jeugdfilm die zich afspeelt tijdens het laatste jaar van de Eerste Wereldoorlog. De Spaanse griep breekt uit onder troepen die gelegerd zijn in het dorpje Alvergom, bij de Belgische grens.

Volgens de dorpslegende zou dit een vloek zijn van de Moerheks. Tegen deze achtergrond wordt de schuchtere tiener Aron, die zijn moeder verloor aan de griepepidemie, verliefd op de mysterieuze Lena. Maar wanneer haar afkomst onduidelijk blijkt, zien de dorpelingen haar aan voor de gevreesde Moerheks.

Regisseur Schreuder schrijft nu het scenario samen met Karen van Holst Pellekaan (De Gelukige Huisvrouw, Achtstegroepers huilen niet, Kenau). De opnames zouden in 2015 moeten plaatsvinden.

Het tweede project Finity Calling is een stop-motion-animatie waarin regisseur Kuipers allerlei klassieke beelden combineert met moderne mode, architectuur en modernistische meubels.