De controversiële film Premier van regisseur Jens Rijsdijk is de grote winnaar geworden van het 48 Hour Film Project in Rotterdam. 

Het drama vertelt over de eerste donkere premier van Nederland (gespeeld door acteur Raymi Sambo) die van de partijtop niet uit mag komen voor zijn homoseksualiteit.

Sambo (All Stars, Spangas) werd ook bekroond als beste acteur van het festival. In de eerste scène zoent de acteur uitgebreid met zijn mannelijke tegenspeler. De jury onderleiding van filmjournalist Ab Zagt prijst de balans in de film en het script: "Je wordt onmiddellijk in het verhaal meegenomen en daardoor wil je direct meer weten over alle personages. Bovendien kan je nauwelijks zien dat de film in slechts 48 uur is gemaakt."

De 19-jarige regisseur kreeg de prijs donderdagavond uitgereikt in bioscoop Lantaren-Venster in Rotterdam.

Moed

Rijsdijk wint 2500 euro en gaat in maart 2014 naar de internationale finale van het 48 Hour Film Project in New Orleans. Festivalorganisator Hans Groenendijk prijst de moed van de jonge winnaar. "Ga er maar aan staan om op jonge leeftijd zo'n stevig thema aan te snijden en er ook nog eens een geloofwaardige film van te maken. Deze film zou in een conservatief land nooit gemaakt zijn. Ik ben heel benieuwd hoe de film wordt ontvangen in Amerika."

Juryvoorzitter Zagt hoopt dat het zeven minuten durende Premier bijvoorbeeld wordt opgepikt als voorfilmpje in de bioscoop en een leven krijgt buiten het festival.

Bekijk de trailer: