Filminstituut Eye en het instituut voor Beeld en Geluid willen de filmblikken en negatieven die in de kluis van laboratorium Cineco liggen archiveren en opslaan. 

Nu Cineco failliet is verklaard, dreigt de curator de naar schatting 30.000 filmblikken te vernietigen als zij niet binnen drie weken door een producent of regisseur worden geclaimd.

Eye stelt met klem dat de eigenaars zich bij de curator moeten melden om het materiaal te claimen. Maar daarna wil het filminstituut wel helpen het materiaal te beoordelen, selecteren en op te slaan.

Ook bieden Eye en Beeld en Geluid de curator hulp aan bij het opsporen van de eigenaren van materiaal dat niet op de dag van de deadline, 24 september, is opgehaald.

Noodklok

Diverse koepelorganisaties van regisseurs en producenten luidden dinsdag de noodklok nadat een groot aantal makers een brief van de curator had gehad. Onder het materiaal bevinden zich negatieven van kaskrakers als Het meisje met het rode haar, Schatjes! (foto) en Mama is boos!, maar ook is van veel filmrollen niet exact bekend wat er op staat.

Bovendien zijn veel producenten van enkele decennia geleden overleden, of zijn bedrijven inmiddels opgeheven.

Eye heeft de curator woensdag een brief gestuurd waarin staat dat de niet opgehaalde materialen niet vernietigd mogen worden. Dit is namelijk strijdig met de wet, omdat de negatieven in de kluis mogelijk belangrijk Nederlands cultureel erfgoed bevatten.

Dit is wettelijk beschermd en mag dus niet worden vernietigd. De curator was woensdag niet voor commentaar bereikbaar.