Back to Gaya is een dappere Europese poging te concurreren met Finding Nemo, Shrek en andere computeranimatiesuccessen. #

Voor het script betrok de Duitse regisseur Krawinkel trouwens wel Amerikaans talent: scriptschrijvers Don McEnery en Bob Shaw waren eerder verantwoordelijk voor Disneys Hercules en Pixar A Bug's Life. En de stemmen zijn (Gott sei dank!) niet Duitstalig, maar komen in de originele versie van bekende namen als Patrick Stewart en Emily Watson. Voor de Nederlandse stemmen tekenden onder meer Danny de Munk en Jennifer de Jong.

Snurks

De avonturenfilm Back to Gaya combineert actie met humor, en draait rond fantasiefiguurtjes als Zino (de held), Boo (de nerd) en Alanta (de heldin, duidelijk gemodelleerd naar Lara Croft. Hun kwelgeesten heten de Snurks en hun woonplaats Gaya is een fantasieland uit een televisie-serie. Tot de Gayanen vanuit hun serie in de dagelijkse realiteit belanden, door toedoen van de gestoorde professor N. Icely. Als die flauwe woordspeling maar niet representatief is voor de humor in de film. Maar goed, ook de animatoren achter Nemo en Shrek zijn bescheiden begonnen.

Het Parool: "schreeuwerige animatiefiguurtjes"
De Volkskrant: "ingenieuze cocktail van Pinocchio, The Truman Show, Indiana Jones en Lara Croft"
In 81 zalen # Niet gezien
@ Laat maar
@@ Op eigen risico
@@@ Niet slecht
@@@@ Aanrader
@@@@@ Wereldfilm