Eindelijk een high school-komedie die niet alleen maar over gefrustreerde pubers gaat: Mean Girls, een scherpe schoolsatire over valse meiden. @@@@

Bekijk trailer:
Modem/ Breedband

Lindsay Lohan, die een week geleden achttien werd, is een rijzende tienerster in Hollywood. In Freaky Friday bewees ze al meer te zijn dan een meisje dat er leuk uitziet maar ook zo graag leuk wil doen. Later deze zomer is ze ook nog te zien in Confessions of a Teenage Drama Queen, maar Lindsays meest geslaagde film tot nu toe is het pittige Mean Girls.

Bitchy barbiepop

Lindsay speelt hierin nieuwkomer Cady, die na jaren met haar ouders in Afrika te hebben gewoond overgeleverd aan de jungle van de middelbare school. Ook hier geldt the survival of the fittest, maar Cady kent helaas de wetten niet en loopt op modegebied ook een paar jaartjes achter. Dat wordt haar fijntjes ingewreven door Regina, de bitchy barbiepop die met haar volgelingen, de plastic girls, de dienst uitmaakt op North Shore High School.

Buitenbeentjes

Cady wordt opgevangen door twee typische buitenbeentjes, de Gothic girl Ianis Ian en de dikke homo Damian. Gedrieën verzinnen ze een list om Regina van haar troon te stoten: Cady moet de plastic girls gaan infiltreren om aan belastende informatie te komen. Dat doet Cady echter zo goed dat ze zelf een plastic girl dreigt te worden. Is ze ingepakt door de macht van de plastic bitches, of zal haar goede hart en wiskundeknobbel zegevieren?

Heathers

De afloop is niet het meeste verrassende aan Mean Girls, wel dat het eindelijk weer eens een verfrissende tienerkomedie is met een scherp en geestig script. Tina Fey, die ook de wiskundelerares speelt, maakt handig gebruik van clichés en doet er vaak net iets anders mee dan je verwacht. En de afwezigheid van de in dit genre meestal onvermijdelijke poep-en-pies-grappen doet ook weldadig aan. Zo scherp als Heathers (1989), waarin high school bitches de dood in werden gejaagd, wordt Mean Girls niet, maar het is een geslaagde komedie, met een sprankelende hoofdrol van Lindsay Lohan.

Het Parool: "schizofrene film, die begint met een scherpzinnige analyse, maar eindigt in ongeloofwaardige verzustering"
De Volkskrant: "vooral het aanzien waard vanwege de prettige verschijning van hoofdrolspeelster Lindsay Lohan"

# Niet gezien
@ Laat maar
@@ Op eigen risico
@@@ Niet slecht
@@@@ Aanrader
@@@@@ Wereldfilm