De nieuwe komedie The World's End van acteur Simon Pegg komt niet in Nederland uit.

Het feit dat fans een petitie zijn gestart om de film wel in de bioscopen te krijgen, verandert daar niets aan. Dat heeft distributeur Universal Pictures International woensdag laten weten.

"Wij verwachten niet dat de film in Nederland haar commerciële doelstellingen kan halen", aldus een zegsvrouw. "Daarom is besloten de film niet uit te brengen."

Nederlandse fans van Pegg waren een petitie begonnen om de distributeur op andere gedachten te brengen. Deze besloot onlangs de goed ontvangen komedie niet uit te brengen omdat er te weinig vertrouwen is dat hij genoeg bezoekers gaat trekken.

Three Flavoured Cornetto Trilogy

The World's End is het laatste deel van de zogenaamde Three Flavoured Cornetto Trilogy van Pegg en vertelt over een groep vrienden die een kroegentocht wil maken die ze als tieners nooit helemaal hebben kunnen volbrengen. Tijdens hun bizarre queeste start het einde van de wereld.

De vorige twee films in de trilogie waren de zombiekomedie Shaun of the Dead (2004) en de actieparodie Hot Fuzz (2007). The World's End ging in juli in Groot-Brittannië in première en kreeg lyrische recensies. Maar de film deed het minder goed dan voorganger Hot Fuzz. Het derde deel van de trilogie draait vanaf deze week in de Amerikaanse bioscopen.

Soortgelijke actie

Eerder lukte het fans wel met een soortgelijke actie een film toch in de bioscopen te krijgen. In 1997 startte het horrorblad Schokkend Nieuws een briefkaartenactie om de horrorkomedie The Frighteners van Lord of the Rings-regisseur Peter Jackson in de Nederlandse bioscopen te krijgen toen de opbrengsten in Amerika tegenvielen. Dit had uiteindelijk effect: de film kreeg halverwege dat jaar toch een kleine release in Nederland.

De petitie op de website petities24.com werd ruim 700 maal ondertekend.