Het Nederland Film Festival (NFF) wijdt dit jaar een speciaal programma aan het vorig jaar overleden icoon Sylvia Kristel. Dat heeft NFF-directeur Willemien van Aalst dinsdag bekendgemaakt.

De film Emmanuelle, die in de jaren zeventig haar grote doorbraak betekende, wordt vertoond, net als een aantal titels uit haar brede oeuvre en de documentaire Sylvia Kristel: Nu van regisseur Michiel van Erp.

Bovendien is er op het NFF beeldende kunst van Kristel zelf te zien. De Nederlandse actrice overleed in oktober op 60-jarige leeftijd aan de gevolgen van slokdarmkanker.

De hommage aan Kristel past ook in het hoofdthema van het NFF dit jaar: Naakt. Volgens festivaldirecteur Van Aalst is dit een knipoog naar een van de meest hardnekkige clichés die over de Nederlandse film bestaat, namelijk dat er altijd teveel naakt in zit.

Blootgeven

Het NFF vertoont vijftien films waarin blootgeven in al zijn facetten centraal staat: van de bevrijdende seksgolf in de jaren zeventig tot de schoonheid en kwetsbaarheid van kunstzinnig naakt.

Onder de titels bevinden zich Spetters van Paul Verhoeven, Interview van Theo van Gogh, Romeo van Rita Horst en Kan door huid heen van Esther Rots. Het NFF vindt plaats van 25 september tot en met 4 oktober in Utrecht.