Het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs op het Nederlands Film Festival (NFF) gaat dit jaar naar filmpublicist Monique van Schendelen van pr-bureau MVSP. 

Dat heeft NFF-directeur Willemien van Aalst dinsdagmiddag bekendgemaakt.

Van Schenden ontvangt de prestigieuze onderscheiding op woensdag 25 september tijdens de openingsavond van het festival.

Het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs wordt toegekend door het bestuur van de Stichting Nederlands Film Festival aan personen of instanties die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse filmcultuur. De prijs ging nog nooit eerder naar een filmpublicist.

Monique van Schendelen (1948) heeft voor de Nederlandse film het vak 'publiciteit' op de kaart gezet. Zij begon in de jaren zeventig als promotiemedewerkster in de platenindustrie maar verlegde haar werkterrein halverwege de jaren tachtig naar film en richtte haar eigen bedrijf op: MVSP - Monique van Schendelen Publiciteit.

Merknaam

Van Schendelen heeft de afgelopen 27 jaar de publiciteit gecoördineerd van vele tientallen Nederlandse speelfilms, documentaires, korte films, retrospectieven, festivals, filmpublicaties, prijsuitreikingen en vele andere filmactiviteiten met maar één doel: het bereiken van een zo groot mogelijk publiek. Zij heeft er volgens het NFF mede aan bijgedragen dat de Nederlandse film inmiddels een merknaam geworden is.

Eerder ging de Cultuurprijs naar mensen als Willeke van Ammelrooy, Rutger Hauer, Jeroen Krabbé, Jan Blokker, Paul Verhoeven, Fons Rademakers, Bert Haanstra en Joris Ivens.