Borgman-regisseur Alex van Warmerdam moet meer films gaan maken.

Dat zegt zijn broer en producent Marc van Warmerdam tegen NU.nl. De film Borgman ging tijdens het prestigieuze filmfestival van Cannes in première en is vanaf woensdag in de Nederlandse bioscopen te zien.

De film heeft dankzij het festival in Zuid-Frankrijk veel aandacht gekregen. Tientallen internationale festivals hebben Borgman in hun programma opgenomen en een Amerikaanse koper zal de film volgend jaar in de Verenigende Staten vertonen. 

Marc van Warmerdam hoopt dat de volgende films van zijn broer hierdoor makkelijker financierbaar zullen  worden.

"Mijn stelregel is altijd: hopen dat de film zo goed ontvangen wordt, dat een volgende mogelijk is. Hij (Alex, red.) heeft naar mijn mening nog nooit een slechte film gemaakt. Iedere keer zijn we in staat een volgende te maken. Maar ik vind wel dat het te lang duurt."

Beter

Van Warmerdam zegt ervan overtuigd te zijn dat zijn broer door iedere film beter wordt.

"Maar daarvoor is wel continuïteit nodig. Alex schreef een jaar aan Borgman, vervolgens had ik twee jaar nodig om de film financieel rond te krijgen. Drie jaar is te lang, hij moet minstens iedere twee jaar een film maken."

Volgens Marc van Warmerdam weet zijn broer dit ook. "Hij wil het ook, want hij zit nu als een gek te schrijven. Voor hem is het nog lastiger. Hij schrijft het script en dan valt de film dood totdat er geld is."

Bekijk de eerste zes minuten van Borgman

Grootste voorpremière

Borgman gaat woensdag in voorpremière. De grootste die ooit in Nederland is georganiseerd. De film zal die avond in 152 bioscopen in Nederland te zien zijn. Vanaf donderdag wordt de film op 42 locaties vertoond. Voor Van Warmerdam is dit meer dan een publiciteitsstunt.

"De snelheid waarmee films vandaag de dag door de bioscopen gaan is vele malen hoger dan 20 jaar geleden. Ik pleit er al lang voor om op meer locaties uit te komen dan we voorheen deden. Het gaat echt om de eerste twee, drie weken. Je kunt niet meer op een lange loop rekenen."

Op de vraag of alle bioscopen tijdens de voorpremière ook daadwerkelijk vol zullen zitten, antwoordt Van Warmerdam: "Ik heb geen idee. De distributeur zal dat uitzoeken. Ik gok zelf op 50 procent bezetting. Dat is al aardig wat."

Omslag

Van Warmerdam spreekt de hoop uit dat Borgman een duidelijke omslag in het werk van zijn broer zal kenmerken.

"Ik ben me altijd heel erg bewust geweest van de betrekkelijke bekendheid van de films van Alex. Dat heeft tot nu toe altijd een niche publiek getrokken. Ik hoop dat met deze film het publiek ook echt groter wordt. Iedere voorafgaande film heeft de verdiende aandacht gekregen, maar met Borgman gaat alles in het kwadraat."