Cassandra Clare, schrijfster van de succesvolle tienerreeks Mortal Instruments beleefde niet altijd plezier aan het laten verfilmen van haar boek.

"Soms luistert de regisseur wel en soms niet. En dat betekent dat je soms onderdelen uit je verhaal kwijtraakt die jij er graag in wil, maar die gewoon niet in de film passen", aldus Clare tegenover NU.nl.

De schrijfster verkocht de rechten van haar boekenreeks aan Sony Pictures. Het eerste deel, Mortal Instruments: City of Bones, werd geregisseerd door Harald Zwart. Lily Collins, Jamie Campbell Bower en Jonathan Rhys Meyer spelen de hoofdrollen in de film.

"Bij het schrijven van boeken heb je alle ruimte. Maar die zeshonderd pagina's die ik had, moet de regisseur in anderhalf, maximaal twee uur, weten te stoppen. Dus worden delen van het verhaal die ik een week laat duren verknipt zodat alles in twee dagen gebeurt."

Geliefd personage

De schrijfster, die miljoenen exemplaren van haar boeken over de hele wereld verkocht, raakte daardoor tijdens het proces één van haar meest geliefde personages kwijt.

"Dat personage ontwikkelt zich op een heel mooie manier naarmate het verhaal vordert in de verschillende boeken en wordt daarmee een heel belangrijk element in het verhaal. Ik houd van hem en dus wilde ik heel graag dat hij er in zat. Maar er was gewoon geen plek."

Een hele opluchting dus voor de schrijfster dat het tweede deel in de reeks ook verfilmd zal worden. "We beginnen in september weer met het volgende deel. Dan moet dat personage er in, daar ga ik echt voor vechten."

Bekijk het interview dat NU.nl met de cast had:

Mortal Instruments: City of Bones is vanaf 22 augustus te zien in Nederlandse bioscopen.