Actrice Jennifer Aniston geniet als ze tijdens de opnames van een film ruimte krijgt voor improvisatie.

Dat vertelt ze aan NU.nl. "Als je een geweldige tegenspeler hebt waarmee de bal over en weer gaat, dan geniet ik daar zeker van."

Gedurende de opnames voor Anistons nieuwste film We're the Millers moedigde regisseur Rawson Thurber zijn acteurs aan hun improvisatietalent te gebruiken. Aniston kreeg die 'geweldige tegenspeler' om daar gehoor aan te geven. In de komedie staat ze tegenover Saterday Night Live-ster Jason Sudeikis. 

Aniston vertolkt de rol van stripper Sarah 'Rose' O'Reilly, die zich door David Clark (Jason Sudeikis) laat inhuren voor een grote drugssmokkelklus. Om zijn schuld af te lossen moet de kleine hasjdealer David voor zijn leverancier Brad Gurdlinger (Ed Helms) een grote partij drugs vanuit Mexico het land in smokkelen.

David meent dat het verdacht overkomt als hij alleen de grens oversteekt, daarom doopt hij voor de gelegenheid zijn buurvrouw en stripper Rose, buurjongen en nerd Kenny (Will Poulter) en de van huis weggelopen tiener Casey (Emma Roberts) om tot zijn typisch Amerikaanse gezin. Als 'The Millers' trekken ze in een grote glanzende camper naar het zuiden. 

Improvisatie-briljanten

Naast Aniston en Sudeikis benaderde Thurber ook improvisatie-briljanten actrice Kathryn Hahn (Step Brothers, Revolutionary Road) en Nick Offerman (The Men Who Stare at Goats, The Kings of Summer) voor een rol in de komedie. 

"Het leukste aan mijn baan is dat ik acteurs kan vragen waar ik van onder de indruk ben, die mij kunnen helpen het verhaal te vertellen. In dit geval vroeg ik mijn meest favoriete komedie-acteurs en rekende op hun gevatheid, talent en vaardigheden", zegt de regisseur. 

Thurber, die eerder DodgeBall: A True Underdog Story regisseerde, zorgde tijdens de opnamedagen voor voldoende ruimte om "een beetje te spelen en eens iets anders te proberen", buiten het script om. Daardoor bestaat zo'n 10 procent van de film uit improvisatiewerk.

Aniston maakte dankbaar gebruik van de ruimte die Thurber haar bood. "Er waren momenten die zich goed leenden voor improvisatie, zoals in de tent en in de camper. Vooral Kathryn was een geniale improvisator", vertelt de actrice. 

Bekijk een deel van het interview met de cast:

Kathryn Hahn

In We're the Millers kruipt Kathryn Hahn in de rol van Edie Fitzgerald, een typisch Amerikaanse camper-vakantieganger. Met haar man Don Fitzgerald (Nick Offerman) en dochter Melissa Fitzgerald (Molly C. Quin), staat ze maar al te graag voor 'The Millers' klaar.

Voor Aniston waren vooral de scenes met Hahn, Offerman en Sudeikis in de tent en in de camper een uitdaging. "In die scènes was het problematisch om een strak gezicht te blijven houden", zegt Aniston. "Meestal krijg ik het wel voor elkaar om geen krimp te geven, maar als het om een scène met Kathryn gaat is het vrijwel onmogelijk."

Zelden

Vooral de 20-jarige Poulter (The Chronicles of Narnia, Wild Bill), die de rol van Kenny op zich nam, had tijdens de opnames moeite serieus te blijven. "Ze (Aniston, Sudeikis en Roberts, red.) zijn zo komisch, zeker met de mogelijkheid tot improviseren wist je gewoon niet wat ze gingen zeggen. Daar had ik wel moeite mee. Jason daarentegen gaf zelden een krimp, ik was zonder twijfel het ergst."

Horrible Bosses-acteur Sudeikis kwam tijdens de opnames op het idee om Kenny 'Miller' in de film een stukje uit het nummer Waterfalls van TLC te laten rappen. "Dat stond niet in het script, hij kwam met dat idee op de set. We deelden na een opnamedag veel hip hop-muziek, daaruit is dat plan voortgekomen", zegt Poulter.

Poulter kreeg een weekend de tijd om de rap van zangeres Left Eye uit Waterfalls uit zijn hoofd te leren. "Ik had na die twee dagen het nummer een beschamend aantal keer geluisterd. En het kostte me die maandag alsnog aardig wat pogingen om het goed op camera te krijgen."

We're the Millers draait vanaf 29 augustus in de Nederlandse bioscopen