Zondag 2 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Jim Taihuttu

Regisseur Rabat maakt film over politionele acties Indië

Regisseur Jim Taihuttu en producent Habbekrats, die eerder Rabat en Wolf maakten, werken aan een film over de politionele acties in Nederlands-Indië. 
Door BuzzE

Het project heeft als voorlopige titel Ratu Adil, 'de rechtmatige vorst'. Marwan Kenzari speelt in elk geval een hoofdrol in de film.

De politionele acties, die werden uitgevoerd door de Nederlandse strijdkrachten in Nederlands-Indië vlak na de Tweede Wereldoorlog, worden gezien als een zwarte bladzijde uit de recente Nederlandse geschiedenis.

Op Java en Sumatra greep het Nederlandse leger hardhandig in om de onafhankelijkheidsbeweging op die eilanden de kop in te drukken. De optredens tussen 1945 en 1949 kostten meer dan 100.000 Indonesiërs het leven. Uiteindelijk greep de Verenigde Naties in en dwong Nederland zich terug te trekken.

Opa

De film vertelt over de 18-jarige Johan die na de Tweede Wereldoorlog het leger ingaat om Indië te bevrijden van de rebellen. Hij komt terecht in het elitekorps van de beruchte kapitein Westerling die hem als een jonge broer onder zijn vleugels neemt. Kenzari speelt de rol van Westerling.

"Het wordt na Rabat en Wolf een heel ander soort verhaal", legt regisseur Taihuttu uit.

"Dit onderwerp heeft veel meer met mijn eigen roots te maken. Mijn opa was sergeant in de KNIL en is daar omgekomen. Bovendien is het een stuk geschiedenis dat schandalig onderbelicht is." Taihuttu werkt op dit moment aan het scenario.

Zijn nieuwe film Wolf draait vanaf 21 september in de Nederlandse bioscopen. Het grimmige drama vertelt over de Noord-Afrikaanse jongen Majid (Kenzari) die in een achterstandswijk probeert zijn plek te vinden in de harde, moderne maatschappij. Het feit dat Majid talent heeft voor kickboksen biedt hem die kans wanneer hij les neemt op de sportschool van buurtnestor Ben (Raymond Thiry).

Aanbevolen artikelen