West Side Story-actrice geëerd door acteursgilde

Rita Moreno wordt de vijftigste ontvanger van de prestigieuze SAG Life Achievement Award voor haar acteercarrière en humanitaire werk. 

Dat laat de Screen Actors Guild maandag weten.

De 81-jarige actrice, danseres en zangeres speelde in talloze films en won een Golden Globe en een Oscar voor haar bijrol als Anita in West Side Story uit 1961. Ook was ze door de jaren heen in talloze tv-series te zien als The Golden Girls, The Cosby Show, The Nanny en Ugly Betty.

De prijs wordt namens de Amerikaanse acteursgilde en de American Federation of Television and Radio Artists uitgereikt aan een acteur of actrice die 'de hoogste idealen van het acteervak' belichaamt. De prijs is de hoogste die de SAG-Aftra uitreikt, zij het soms meerdere malen per jaar.

Awards

Moreno won in 1972 een Grammy voor haar album The Electric Company Album, naar aanleiding van haar werk voor het bekende kindertelevisieprogramma. Drie jaar later won ze een Tony Award voor haar rol in het toneelstuk The Ritz. In 1977 won ze een Emmy voor beste rol in een varieté of musical voor haar rol in The Muppet Show. Het jaar erop sleepte ze haar tweede Emmy in de wacht voor haar rol in de dramaserie The Rockford Files.

De Puerto Ricaanse heeft daarmee als een van de weinige actrices, en als enige Latijns-Amerikaanse tot nu toe, zowel een Emmy, Grammy, Oscar en Tony gewonnen. Eerdere 'EGOT'-winnaars zijn onder anderen Barbra Streisand en Elizabeth Taylor.

Witte Huis

In 2004 ontving Moreno een Presidential Medal of Freedom van de Amerikaanse president George W. Bush. Met deze prijs, die sinds 1963 ook aan niet-militairen wordt uitgereikt, beloonde het Witte Huis Moreno's inzet voor de Amerikaanse cultuur.

De SAG-Aftra Awards worden op 18 januari uitgereikt. De uitzending wordt live op de Amerikaanse zenders TBS en TNT uitgezonden.

Lees meer over:
Tip de redactie