Regisseur Steven de Jong heeft een bodemprocedure over vermeend plagiaat in het script voor zijn film Janey, Kind van de Rekening gewonnen. Hij mag de film maken en uitbrengen, bepaalde de rechter in Breda.

Eerder verloor De Jong een kort geding omdat het script te veel zou lijken op twee boeken van schrijver Patrick van Rhijn. Hij moest de productie staken op last van een dwangsom plus een rectificatie plaatsen.

Of de film er komt, is nog onduidelijk. De Jong liet donderdag desgevraagd weten dat financiers zijn afgehaakt en dat hij helemaal opnieuw moet beginnen.

''De noodzaak om het verhaal te vertellen blijft aanwezig, maar het zal nog een lange weg zijn.'' De boeken en de film gaan over een vrouw die haar man verlaat terwijl hij voor hun kind wil blijven zorgen.

Karakters

De rechter gelooft niet dat teksten of delen van teksten uit de boeken zijn overgenomen in het script. Gebeurtenissen in de boeken en film komen veel vaker voor. Locaties en omgeving komen niet of nauwelijks overeen.

Een enkele overeenkomst tussen karakters van de vader betekent nog niet dat het auteursrecht is geschonden, aldus de rechter. ''Voor zover vele elementen uit de boeken gelijkenis vertonen met het script, leidt dat niet tot een inbreuk.''

Volgens advocaat Peter Schouten van schrijver Van Rhijn is het 'magere' vonnis slecht voor álle schrijvers en auteurs in Nederland. ''Het is een zwarte dag voor alle schrijvers. Met deze redenering zijn ze allemaal vogelvrij verklaard. In een filmscript op basis van een boek worden altijd elementen veranderd.'' Hij kondigde donderdag meteen hoger beroep aan.