De negen stomme films van Alfred Hitchcock zijn opgenomen in het Unesco UK Memory of the World Register.

Dat valt te lezen op de website van de organisatie.

Het betreft de eerste films van de Britse regisseur die pas jaren later tot een van de beroemdste uit de filmgeschiedenis uitgroeide.

De lijst werd opgericht in 2010 en omvat werken die van groot cultureel belang zijn voor het Verenigd Koninkrijk, van middeleeuwse manuscripten tot hypermoderne cinema.

Tiende film

De films, waaronder debuutfilm The Pleasure Garden en boksfilm The Ring, werden gemaakt tussen 1925 en 1929. De tiende film uit die periode, The Mountain Eagle uit 1926, is nog altijd onvindbaar.

De films werden de afgelopen jaren grondig gerestaureerd en vorig jaar zomer voor het eerste sinds jaren getoond in het British Film Institute.

Vergeten

"Veel te vaak wordt de filmcultuur vergeten als het gaat om cultureel erfgoed", zegt Robin Baker, hoofdcurator van het BFI, in een toelichting tegen de BBC. "We zijn zeer verheugd dat deze films van een van 's werelds bekendste filmmakers nu worden ondergebracht tussen de grootste culturele artefacten van Groot-Brittannië."

Hoe dan ook worden Hitchcocks films ook door het moderne publiek verslonden. Momenteel zijn de 'grote negen van Hitchcock', waaronder klassiekers als Psycho en Vertigo, op tournee langs vele Amerikaanse filmhuizen.

Ook werd Vertigo vorig jaar door lezers van het BFI-tijdschrift Sight and Sound verkozen tot beste film aller tijden, waarmee Citizen Kane van Orson Welles van de troon werd gestoten.