De meest bizarre film van deze week is draait rond strip antiheld Harvey Pekar en is te omschrijven als een kruising tussen Adaptation en Ghost World. De liefhebbers weten dan al genoeg. @@@@

Bekijk trailer:
Modem/ Breedband

Harvey Pekar bestaat echt en is een Amerikaans fenomeen dat reality-tv overstijgt. Zijn volkomen saaie bestaan als archivaris is uitgebreid vastgelegd, maar niet op video doch als strip. Zeurpiet Harry werd jaren terug op het idee gebracht door zijn vriend Robert Crumb, die toen al een bekende striptekenaar was. Dat Pekar niet kon tekenen was geen bezwaar; Crumb en collega's tekenden de plaatjes bij de verhaaltjes die Pekar opschreef. De stripserie die zo ontstond, American Splendor geheten, werd een cultsucces in de VS en maakte Pekar tot vaste gast van David Letterman.

Chagrijnige loser

In de film American Splendor wordt Pekar meesterlijk gespeeld door Paul Giamatti, die precies het juiste norse gezicht heeft. Giamatti is niet te beroerd om een chagrijnige loser neer te zetten, die met de halve wereld ruzie maakt. Wanneer hij eindelijk succes heeft, dankzij de stripversie van zijn leven, lacht het geluk hem even toe. Een bewonderaarster (Hope Davis) trekt bij hem in en besluit al na een date met hem te trouwen. Maar levensgeluk duurt nooit lang voor losers: hypochonder Harvey komt er vervolgens achter dat hij kanker heeft.

Zonder ooit een soap-strip te worden bestrijkt American Splendor de hoogte- en dieptepunten uit Pekars leven. Al deze momenten worden bovendien becommentarieerd door de echte Pekar, én zijn vrouw. Dat is inventief zonder ooit gekunsteld te worden. Diverse geestige bijfiguren houden de moed erin als Pekar te depressief wordt, en al deze elementen maken American Splendor geslaagde tragikomedie, die dus te vergelijken is met Adaptation en Ghost World. Niet voor iedereen, wel voor liefhebbers.

Het Parool: "intrigerende en amusante film (met) een heerlijk tegendraadse strip- en filmheld"
De Volkskrant: "aanstekelijke sukkelblues"
In 4 zalen