Het EK loopt dit weekend ten einde en dat betekent: betere films. Drie aanraders deze week, maar de meeste aandacht gaat natuurlijk uit naar de Grote Groene Griezel Shrek. @@@@

Bekijk trailer:
Modem/ Breedband

Drie jaar nadat de geestige groene boeman zijn verpletterende intrede maakte is onze favoriete ogre (stem: Mike Myers/Peter Blok) weer terug voor meer avonturen. Uiteraard zijn ezel Donkey (Eddie Murphy/Carlo Boszhard) en prinses Fiona (Cameron Diaz/Angela Schijf) ook weer van de partij.Shrek is inmiddels getrouwd met zijn al even groene Fiona, en na een welverdiende huwelijksreis -zonder ezel- breken voor Shrek de onoverkomelijke familiaire plichtplegingen aan. Om het minder officieel te zeggen: hij moet bij zijn schoonouders op de koffie. En die wonen in een paleis in het land van Far Far Away.

De niet zo Goede Fee

In zo'n staatsiebezoek heeft de groene man geen enkele zin, maar Fiona zet haar zin door zoals pasgetrouwde vrouwen dat doen. En dus vangen Shrek, Fiona en Donkey de lange reis naar Far Far Away aan. In Far Far Away gearriveerd blijken Shreks ergste angsten uit te komen: Fiona's schoonouders ontvangen de groene lomperik niet bepaald met open armen. En dat hun dochter nu ook al groen en dik is bevalt hen evenmin. De valse vader van Fiona (John Cleese/Wim van Rooij) besluit met behulp van de niet zo Goede Fee (glansrol van Jennifer Saunders/Simone Kleinsma) in het verse huwelijk te stoken.

Knipogen

Shrek 2 moet het wederom hebben van een lawine aan knipogen naar films (Zorro, Alien, Mission Impossible, The Fabulous Baker Boys) en tv-series. Wat dat laatste aangaat is een parodie op de reality-show Cops het absolute hoogtepunt. Tegelijk moet ietwat zuinig opgemerkt worden dat het verhaal wel erg veel op de eerste Shrek lijkt. Ook nu staat het groene uiterlijk weer centraal, alweer tracht een van de groene geliefden zich anders voor te doen en uiteindelijk luidt de boodschap wederom: gewoon jezelf blijven. Meer fantasie had wel verwacht mogen worden, maar aangezien het verhaal vooral een kapstok vormt voor een stortvloed aan geslaagde grappen is dat geen groot bezwaar. En blijf tijdens de aftiteling vooral zitten voor het toetje!

Het Parool: "leuk, maar soms iets té (..) roept bewondering op, geen ontroering"
De Volkskrant: "meer van hetzelfde (..) maar niet zo sprankelend als het origineel"
In 104 zalen (OV) + 120 zalen (NL versie)