Drie ministeries moeten samen gaan uitzoeken hoe de Nederlandse filmindustrie het beste economisch gestimuleerd kan worden. 

De werkgroep moet kijken naar voorbeelden uit andere landen, belastingvoordelen en de gevolgen voor de financiën van de overheid. Dat besloot de Tweede Kamer donderdag op voorstel van de PvdA en D66.

De Kamer had het minister Jet Bussemaker (Cultuur) eerder al gevraagd om met een plan te komen dat samen met de sector moest worden opgesteld. 

Daarop werd een filmtop georganiseerd, maar die leidde niet tot concrete plannen. Kamerlid Jacques Monasch van de PvdA gaf aan buitengewoon teleurgesteld te zijn dat er nog altijd geen voorstel op tafel ligt.

''Wij verwachten dat dit kabinet met oplossingen komt'', zei hij.

Niet alleen overheid

Volgens Bussemaker ligt het niet alleen aan de overheid dat de filmtop op niets is uitgelopen. ''Dat ligt ook aan wat partijen in staat zijn met elkaar te doen. Ik blijf de bal daar terugleggen'', zei ze tijdens een eerder debat.

Ze vindt dat de werkgroep die de Kamer voorstelt geleid moet worden door Financiën. ''Daar hoort de discussie naar mijn idee thuis'', reageerde Bussemaker.

Vluchten

Nederlandse filmmakers vluchten steeds vaker weg naar het buitenland, omdat het daar fiscaal beter geregeld is. Daardoor loopt Nederland ook inkomsten mis omdat de crew al het budget elders uitgeeft.

Daarnaast komen er geen buitenlandse filmmakers meer deze kant uit. Eerder slaakten experts uit de filmsectoren al een noodkreet, omdat zij vrezen dat de Nederlandse filmsector instort.

''We kunnen niet wachten tot er straks een gelijk speelveld is, maar er geen filmindustrie meer is'', vatte Monasch samen.