Sfeervolle maar onbevredigende bovennatuurlijke thriller

Regisseur Mark Pellington zette in zijn onderschatte Arlington Road met een paranoïde hoofdrolspeler (Jeff Bridges) de toeschouwer flink op het verkeerde been. In
The Mothman Prophecies

Richard Gere speelt journalist John Klein, die volkomen onverwacht zijn vrouw verliest. Dat zij kort voor haar overlijden iets raaskaalt over een mysterieuze figuur die ze zou hebben gezien, maakt zijn trauma er alleen maar groter op. Temeer daar ze een schrift vol tekeningen van mot-achtige gedrochten achterlaat

Wanneer Klein vervolgens op eveneens onverklaarbare wijze in Point Pleasant belandt, is de toeschouwer zelf in X-Files-gebied gearriveerd. Raadselachtige verschijningen en curieuze types (Will Patton in topvorm) volgen elkaar snel op, zonder dat er ook maar het begin van een verklaring in de lucht hangt.

Romance

Journalist Klein blijft in Point Pleasant tot hij duidelijkheid heeft, dus dat kan wel even duren. Hij wordt bijgestaan door een plaatselijke agente (Laura Linney), waarmee hij zelfs een vluchtige romance lijkt te krijgen.Linney en Gere kennen elkaar nog van Primal Fear, maar daar hadden ze (als ex-lovers) meer chemie. Gelukkig vormt hun romance slechts een zijpaadje in The Mothman Prophecies. Centraal staat de Mottenman, die diverse inwoners van Point Pleasant beweren te hebben gezien, net als Kleins overlijden vrouw.

Vragen

The Mothman Prophecies is een film als een Rorsach-test: steeds weer verschijnen er vlekken en andere aanwijzingen in beeld, waar iedereen iets anders uithaalt. Wat is de samenhang tussen al deze gebeurtenissen? Wat wil de Mottenman zeggen, en wie is hij? Bestaat hij wel, of is het een inbeelding van de getraumatiseerde Klein, zoals in A Beautiful Mind?Antwoord komt wel, maar het is weinig bevredigend. Eerst duikt een deskundige op om Klein en de toeschouwer een hoop verklaringen te bieden. Dat is een zwakte in het script. En uiteindelijk blijken alle fenomenen ook eenzelfde kant op te wijzen, in een apotheose die zich werkelijk heeft afgespeeld. Net als de verschijningen van de Mottenman, die op werkelijke gebeurtenissen zijn gebaseerd.

Het resultaat is desondanks ongeloofwaardige maar wel spannende onzin, waar vooral de X-Files-fan plezier aan zal beleven.

Het Parool

In 50 zalen