Steven Spielberg wil het beroemde boek The Grapes of Wrath van John Steinbeck verfilmen.

Hij is samen met filmmaatschappij DreamWorks in onderhandeling met de erven van Steinbeck over de rechten.

Spielberg wil de film produceren, niet regisseren. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. Wie de film wel gaat regisseren is nog onbekend.

Spielberg hield de rechten van The Grapes of Wrath al langer in de gaten. Hij lijkt nu de grootste kanshebber op de filmrechten en zou daarmee andere grote namen als Robert Redford voor zijn.

Oscar

De bestseller uit 1939 werd in 1940 al legendarisch verfilmd door John Ford, die er een Oscar voor beste regie mee in de wacht sleepte. Ford is overigens een groot voorbeeld geweest voor Spielberg, zoals voor de meeste Amerikaanse regisseurs.

Volgend jaar is het 75 jaar geleden dat The Grapes of Wrath verscheen. Het lijkt logisch om de film dus volgend jaar uit te brengen.

Armoede

Het verhaal gaat over de boerenfamilie Joad in Oklahoma die vanwege aanhoudende droogte en de economische crisis in diepe armoede leeft. Het gezin besluit naar het westen te trekken, naar Californië, waar de banen volgens velen voor het oprapen liggen. Eenmaal daar blijkt echter dat wel meer families hetzelfde idee hebben gehad en gaat het de Joads niet voor de wind.

Het boek werd bekroond met een Pullitzer-prijs. Pater familias Tom Joad, in de film gespeeld door Henry Fonda, is al decennia lang het symbool van de onderdrukte arbeiders in de Verenigde Staten.