Uitgelicht door de filmredactie van NU.nl. Wat mogen we deze maand absoluut niet missen op filmgebied?

Fellini

Het EYE filminstituut in Amsterdam wijdt een grote tentoonstelling aan Federico Fellini, één van de meesters van de Italiaanse cinema. Filmfragmenten, foto’s, archiefstukken en affiches geven inzicht in het werk van de maker van La strada, La dolce vita en 8½. En in de filmzalen van EYE kun je al die klassiekers natuurlijk snel nog even inhalen. (Tot en met 22 september)

Tentoonstelling en filmprogramma

World War Z 3D

De opnames van de zombiefilm van producent en hoofdrolspeler Brad Pitt schijnen een echte ramp geweest te zijn (Halverwege ontdekte men een la met onbetaalde rekeningen en het einde werd helemaal veranderd), maar het loonde de moeite. De verfilming van Max Brooks cultboek World War Z: An Oral History of the Zombie War brengt de zombies zoals de zombies bedoeld zijn: in groten getale. (Vanaf 4 juli)

Bekijk de trailer:

World War Z - trailer
World War Z - trailer

Monsters University 3D

Twaalf jaar na Monsters, Inc. ontdekken we hoe Mike Wazowski en James P. Sullivan elkaar ontmoetten in de Monsters University. Met een monsterstemmencast bestaande uit: Billy Crystal, John Goodman, Steve Buscemi, Helen Mirren of – in de Nederlandse versie – Jack Wouterse, Sanne Wallis de Vries en Karin Bloemen. (Vanaf 10 juli)

Bekijk de trailer:

Pacific Rim

Guillermo del Toro is groot liefhebber van robots en Kaiju –  de bizarre wezens uit de oude Japanse monsterfilms. Die hobby’s knallen keihard op elkaar in Pacific Rim. Met als gevolg: kolossale buitenaardse creaturen, fikse blikschade en wereldwijde destructie! (Vanaf 18 juli)

Bekijk de trailer:

The Purge

Wat zou Fred Teeven hiervan vinden? Volgens de makers van The Purge zakken de criminaliteitscijfers dramatisch na de invoering van één enkele maatregel: Ieder jaar, één dag, twaalf uur lang, is alle misdaad legaal. Kwestie van ze lekker stoom laten afblazen. Nette burgers als Ethan Hawke en Lena Headey zouden er echter wel verstandig aan doen tijdens de jaarlijkse Purge deuren en ramen gesloten te houden. (Vanaf 18 juli)

Bekijk de trailer: