Regisseur Phillip Noyce zou dolgraag een film willen maken over de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden.

De 63-jarige Australische regisseur wil dat Hunger Games-acteur Liam Hemsworth de klokkenluider gaat spelen. Dat onthulde Noyce in een interview met NBC News.

De regisseur van onder meer The Quiet American en Patriot Games zei: “Dit is een film die zich voor onze ogen afspeelt, terwijl we eigenlijk niets zien. Het doet me denken aan mijn laatste grote film, Salt, waarin je niet geheel zeker bent of je met een boef of met een held te maken hebt.”

Volgens Noyce is het mooie van het verhaal dat mensen kunnen speculeren over de motieven van Snowden. "Heeft hij het daadwerkelijk gedaan om mensheid te willen beschermen of omdat hij wist dat hij hierdoor de geschiedenisboeken in zou gaan? Wil hij zichzelf echt opofferen of deed hij het voor de roem? We weten het niet en misschien over 50 jaar ook nog niet. Het verhaal is eigenlijk pas net begonnen.”

Opkomende superster

Desondanks hoopt Noyce zo spoedig mogelijk aan het filmproject te kunnen beginnen en hij heeft Hemsworth op het oog voor de rol van Snowden. “Liam zou perfect zijn. Hij is een opkomende superster en wordt een hele grote. Zijn broer Chris zou hem ook kunnen spelen, maar Liam ziet er meer uit al een doorsnee-persoon. Hij zou perfect zijn.”

Edward Snowden, die in Moskou op het vliegveld zit, wordt door de VS gezocht omdat hij openbaarmaakte dat de Amerikaanse geheime dienst NSA op grote schaal gegevens verzamelde over internetgebruik via het geheime computerprogramma PRISM. Hij zoekt momenteel asiel in Ecuador.

Vijf vragen over aftapprogramma PRISM

Lees al het nieuws over PRISM in het dossier van NUtech