Familie, vrienden, collega's en fans zijn donderdag in New York bijeengekomen om afscheid te nemen van acteur James Gandolfini. 

De 51-jarige hoofdrolspeler uit de Amerikaanse maffiaserie The Sopranos stierf vorige week tijdens een vakantie in Rome aan een hartaanval.

''Hij was zo vriendelijk, lief en bescheiden'', memoreerde actrice Laila Robins. Robins speelde in de begintijd van The Sopranos de moeder van maffiabaas Tony in haar jongere jaren.

Ook andere oud-collega's kwamen donderdag naar de kathedraal Saint John the Divine, waar een herdenkingsdienst voor Gandolfini wordt gehouden. Onder meer Edie Falco, Lorraine Bracco, Joe Pantoliano, Dominic Chianese, Steve Buscemi en Aida Turturro waren gekomen.

Fans

David Chase, de bedenker van de serie The Sopranos, is ook bij de dienst aanwezig. Nadat de gasten naar binnen waren gegaan, mocht een groot aantal fans de overgebleven stoelen opvullen.

De acteur had raakvlakken met het personage dat hem wereldwijd bekendheid gaf. Net als Tony Soprano kwam Gandolfini uit New Jersey en was hij van Italiaans-Amerikaanse afkomst. Hij won voor zijn acteerprestatie in de serie drie keer een Emmy Award voor beste acteur.