Jan Decleir krijgt op 20 september tijdens het festival Film by the Sea in Vlissingen de Grand Acting Award.

De onderscheiding wordt uitgereikt aan acteurs die volgens de festivalorganisatie zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de filmindustrie.

De 67-jarige Vlaming komt hiermee in een rijtje van beroemde buitenlandse acteurs. Eerder ontvingen Morgan Freeman, Sir Ben Kingsley, Michael Nyqvist en Stanley Tucci deze prijs.

"Wie aan de Vlaamse cinema denkt, denkt aan Jan Decleir", valt te lezen op de website van het festival. "Hij is al ruim veertig jaar dé acteur van Vlaanderen."

Decleir maakte in 1967 zijn filmdebuut met de tv-film Heeft Geleden Onder Pontius Pilatus, waarin hij de rol van Judas speelde.

Gouden Kalf

Het bekendst is hij van zijn rol als de harteloze deurwaarder Dreverhaven in de boekverfilming Karakter van Mike van Diem uit 1997. De rol leverde hem een Gouden Kalf op tijdens het Nederlands Film Festival en ook in Frankrijk en België werd hij onderscheiden. De film ontving ook de Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

De afgelopen jaren was Decleir ook te zien in breed gewaardeerde films als Loft, Smoorverliefd en Nova Zembla. Deze laatste film ontving in 2011 het Gouden Kalf voor beste Nederlandse speelfilm.