De film over Lucia de Berk van regisseur Paula van der Oest wordt grotendeels opgenomen in 'sfeervolle oude rechtbanken' in Zwolle en Den Bosch.

Verschillende rechtbanken dienen als locatie voor de film Lucia de B., meldt rechtspraak.nl.

De rechtszaak en het hoger beroep speelden zich in werkelijkheid af in Den Haag, maar het Paleis van Justitie in Den Haag is door de filmmakers te nieuw bevonden. Het zou te modern zijn en daardoor niet de juiste uitstraling hebben.

"Naarmate de rechtsgang vorderde, voelde Lucia zich steeds verder opgesloten en geïsoleerd. Sfeervolle oudere rechtbanken kunnen dat effect versterken", zegt uitvoerend producent Mardou Jacobs. "De ruimtes worden in de loop van de film steeds kleiner, de houten lambrisering aan de wanden steeds donkerder."

Zwolle

Alle scènes die zich in het verhaal in de rechtbank aan de Haagse Prins Clauslaan afspelen, worden daarom opgenomen in een rechtbank in Zwolle.

Bovendien is het in Zwolle een stuk gemakkelijker filmen. Het gebouw staat leeg in afwachting van een ingrijpende renovatie, waardoor er geen rechtszaken plaatsvinden waar de filmproductie voor moet wijken.

Dwaling

De zaak Lucia de B. staat bekend als een van de grootste justitiële dwalingen in Nederland. Toen in 2001 een baby in het ziekenhuis overleed, werd de Haagse verpleegkundige ervan verdacht het kind te hebben vergiftigd. Hierna werden eerdere sterfgevallen tijdens haar diensturen als verdacht aangemerkt.

Na een lange rechtsgang kreeg de 'engel des doods' een levenslange gevangenisstraf opgelegd. Door aanhoudend onderzoek van De Berks broer en een arts werd de zaak heropend, waarna bleek dat er geheel geen bewijs was van moord.

De rol van De Berk wordt gespeeld door Ariane Schluter. Ook Barry Atsma, Sallie Harmsen en Maartje Remmers hebben rollen in de film. Lucia de B. moet op 20 maart in de Nederlandse bioscopen draaien.