James Gandolfini, die jarenlang de rol van Tony Soprano in de HBO-serie The Sopranos op zich nam, is overleden.

Dat bevestigt HBO aan verschillende media woensdagnacht.

De 51-jarige acteur was in Italië op vakantie toen hij plotseling overleed aan een hartaanval, laat de televisiezender weten.

"Hij was een bijzondere man en een enorm talent. Maar vooral een lieve, aardige man, die iedereen met respect behandelde", aldus HBO in een verklaring.

De acteur won voor zijn rol in de hitserie over een mafiafamilie, drie Emmy awards en een Golden Globe. Daarnaast speelde hij in talloze films, waaronder True Romance,The Mexican, Zero Dark Thirty en Killing Them Softly.

Animal Rescue

Gandolfini werkte aan een nieuwe film, waarin hij zelf ook te zien zou zijn, Animal Rescue. Voor de film zijn nog geen opnames gemaakt. Het is onbekend of de film, waarin ook The Dark Knight Rises-acteur Tom Hardy en The Girl With The Dragon Tattoo-actrice Noomi Rapace te zien zouden zijn, nog doorgaat.

Het Italiaanse filmfestival Taormina organiseert een eerbetoon aan James Gandolfini. De acteur zou zaterdag een masterclass geven en een prijs in ontvangst nemen in het kader van het festival in de Siciliaanse stad Taormina. 

"We zijn diep bedroefd", zegt festivaldirecteur Mario Sesti in een verklaring op de website van het filmfestival. "Heb James Gandolfini een paar uur voor zijn dood nog gesproken en hij was heel blij om naar Italië te reizen om de prijs in ontvangst te nemen." Hoe het festival de hommage vorm gaat geven, is nog niet bekend. 

Gandolfini en zijn vrouw kregen in oktober 2012 nog een dochter samen. De acteur heeft een zoon uit een vorig huwelijk.

Bekijk de necrologie van James Gandolfini