In After Earth spelen Will Smith en zijn zoon Jaden alweer gezamenlijk de hoofdrollen. "We zijn een familiebedrijf geworden", stelt Will Smith tegenover NU.nl in Londen. "En daar ben ik trots op. Jaden heeft de perfecte genen."

After Earth speelt zich duizend jaar in de toekomst af. Will en Jaden Smith keren hier als 'Rangers' vanuit hun thuisplaneet Nova Prime onverwacht terug op een verlaten aarde.

"Ja, de wereld is weer overgenomen door de natuur", legt Smith uit. "En die natuur blijkt de mensheid nu vijandig gezind. Logisch, uiteraard, als je kijkt hoe we het milieu hebben behandeld, of beter gezegd: mishandeld."

Verborgen boodschap

Behalve een spannende zoektocht naar een radiobaken dat hen kan redden, kent het verhaal volgens de 44-jarige superster dan ook een 'verborgen boodschap'.

Serieus: "After Earth heeft een entertainment 'look & feel', maar ondertussen roept ie vragen op over de toekomst van onze planeet."

Het past in het nieuwe plaatje van Smith, voorheen de Blockbuster-keizer, nu een aanjager van inhoudelijke producties. "Ik entertain met een missie."

Pizzabakker

Na The Pursuit of Happyness is After Earth de tweede grote release, waarin Will en Jaden Smith een vader en zoon spelen. Onvermijdelijk, vindt senior.

"Als ik een pizzabakker was geweest, dan had hij als kind ook in de keuken gestaan. Film is onze business. We zijn een familiebedrijf als ieder andere. Hé, als je ouders acteurs zijn, is er een kansje dat jij dat ook wordt, toch? Nee, de toneelschool heeft hij niet gedaan, maar perfecte genen heeft ie natuurlijk wel, haha."

Bekijk het interview

Video

Ventje

Maar, zo bezweert het familiehoofd in Londen, hij dringt zijn kids zeker geen Hollywood-carrière op. "Mijn dochter Willow heeft daar totaal geen zin in. En dat is uiteraard ook prima." Mocht After Earth een succes worden, dan sluit Smith een derde samenwerking met zoonlief niet uit.

Lachend: "Maar als hij flopt, werk ik natuurlijk nooit meer met dat ventje."

Dan ernstig: "Kijk, hij heeft een prima carrière nu, maar tja, het blijft Hollywood: ze branden hem zo weer af."

Kanye West

Regisseur van After Earth is M. Night Shyamalan, die eerder de Sixth Sense afleverde. Net als Smith, die het miljoenenproject eveneens produceerde, komt hij oorspronkelijk uit de stad Philadelphia. "Ha", grijnst Will Smith.

"Een Indiër en een neger uit Philly, die samen een film maken, hoe vind je die? We hebben zelfs nog in Philadelphia gedraaid. Mijn hele familie was er weer bij. Mijn moeder, mijn ooms, enzovoorts. Heel gezellig. Het was één grote reünie."

De metropool aan de Amerikaanse Oostkust was ooit ook de bakermat van Will Smith loopbaan als rapper. Nu, twintig jaar later, wil hij de microfoon best weer eens oppakken, onthult hij. "Ja, ik ben bezig met wat dingetjes, onder meer samen met Kanye West. Yes, er komt zeker wat aan. Ik ga jullie verrassen!"

After Earth draait vanaf donderdag 13 juni in de bioscoop.

Lees de recensie van After Earth

Bekijk de trailer van After Earth