Regisseurs Steven Spielberg en George Lucas verwachten dat er de komende jaren veel gaat veranderen in de filmindustrie. Een 'implosie' zou onvermijdelijk zijn.

Dat meldt Hollywood Reporter woensdag. De twee legendarische regisseurs deden hun uitspraken tijdens de opening van een nieuw gebouw voor de USC School of Cinematic Arts, een prestigieuze filmacademie in Los Angeles.

Spielberg voorspelt dat er de komende jaren een aantal producties ter waarde van honderden miljoenen zullen floppen, waardoor de filmindustrie "voorgoed zal veranderen". Zo zal er volgens de regisseur meer variatie komen in de prijs voor een filmkaartje, afhankelijk van het budget. 

Star Wars-regisseur George Lucas sluit zich aan bij de ideeën van Spielberg. Volgens Lucas zal de manier waarop films worden vertoond veranderen naar een model dat meer weg heeft van de musicalindustrie; films zullen voor een langere periode worden vertoond, voor een hogere prijs.

Massapubliek

Lucas hekelt de grote producties voor een massapubliek en de grote marketingcampagnes daaromheen. "Op televisie is er momenteel veel meer plaats voor experimenten dan in de bioscoop", aldus Lucas. Steven Spielberg voegde daar aan toe dat het er bijna op leek dat zijn film Lincoln een televisieserie werd in plaats van een bioscoopfilm.

Volgens Lucas en Spielberg vindt er momenteel een omwenteling plaats in de filmwereld, waardoor het ook voor succesvolle filmmakers lastiger wordt om hun film in de bioscoop te krijgen. "De weg naar de bioscoop wordt steeds smaller", aldus Lucas.