De Nederlandse regisseuse Nanouk Leopold heeft voor haar speelfilm Boven Is het Stil op het Bildrausch Filmfestival in Basel de prijs voor beste regisseur gewonnen.

Dat maakte distributeur Cinéart vrijdag bekend. Het drama is de laatste film waarin de in december overleden acteur Jeroen Willems speelde.

Eerder won de film de Premio Ottavio Mai, de prijs voor beste speelfilm op de 28e editie van het Torino GLTB Festival in Italië. Boven Is het Stil, gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Gerbrand Bakker, is sinds 24 april 2013 in Nederland te zien en trok tot nu toe meer dan 35 duizend bezoekers.

Daarmee overstijgt de film het succes van Leopolds eerdere film Guernsey.

Andere landen

Boven Is het Stil gaat binnenkort ook in andere landen in première. Vanaf 13 juni is de film in Duitsland te zien onder de titel Oben Ist es Still. De première in België vindt plaats op 25 juni tijdens het Brussels Film Festival. De film is vervolgens vanaf 17 juli in de Belgische bioscopen te zien.

Het verhaal gaat over boerenzoon Helmer, de rol van Willems, die zijn bejaarde vader verzorgt maar een nieuw leven wil beginnen. De overige rollen zijn voor Henri Garcin, Wim Opbrouck en Martijn Lakemeier.