Regisseur en producent Dave Schram wil in zijn nieuwe film Spijt! een genuanceerd beeld van pesten laten zien. "Het is geen strijd tegen de pestkoppen".

De film is gebaseerd op het gelijknamige jeugdboek van Carry Slee en gaat over Jochem (Stefan Collier), een jongen die op school stevig wordt getreiterd.

De leraar is te druk met populair doen en grijpt niet in, terwijl andere scholieren dat niet durven of andere dingen aan hun hoofd hebben. In Spijt! worden de pestkoppen echter niet neergezet als pure slechteriken.

"Ik wilde geen zwart-wit beeld van pesten neerzetten", laat de maker van bekende films als De Tasjesdief, Kruimeltje, Pietje Bell en Afblijven weten.

"Pesten is volgens mij iets dat bij mensen kan gebeuren, iets dat in mensen zit en eruit kan komen. Vaak komen pestkoppen zelf uit gebroken gezinnen en het pesten is bijna nooit echt zo bedoeld."

Onterecht

Schram hoopt dat dit beeld in zijn film goed naar voren komt. "Ik heb maar een van de pesters in de film een echte reden voor haar pestgedrag gegeven. Dit meisje heeft zelf een erg moeilijke privésituatie", legt hij uit. "Spijt! gaat dan ook over meer dan alleen de zoektocht naar een schuldige. De film bevat onrecht, net als de echte wereld."

Behalve Collier spelen onder anderen Robin Boissevain, Dorus Witte, Brahim Fouradi en Gregory Samson een rol in Spijt!. De film draait vanaf 20 juni in de bioscopen.