De Gast van het Jaar van het Nederlands Film Festival (NFF) 2013, regisseur Paula van der Oest, wil tijdens het evenement vooral stilstaan en terugblikken.

Dat zegt Van der Oest tegen NU.nl.

"Ik denk nooit aan een carrière die ik aan het invullen of een oeuvre dat ik aan het samenstellen ben. Dat gaat gewoon vanzelf. Dit is dan een heel bijzondere gelegenheid om stil te staan bij mijn films."

Volgens Van der Oest was het vooral 'heftig' de uitnodiging te ontvangen. In het verleden viel de keuze vaak op mensen die aan het einde van hun carrière stonden.

'Nu al?'

"Ik dacht bij mezelf: nu al? Ik kreeg ook sms-jes van vrienden die zich afvroegen of ik wel oud genoeg was of dat ik zou stoppen. Maar NFF-directeur Willemien van Aalst legde aan me uit dat ze graag mensen kiezen die nog bezig zijn."

Van der Oest, die al enkele Gouden Kalveren in haar bezit heeft, wil haar status van Gast van het Jaar gebruiken om  zoveel mogelijk mensen uit te nodigen waarmee ze in het verleden heeft gewerkt.

Oude films

Ook kijkt ze er naar uit om enkele van haar oudere films tijdens het festival opnieuw aan het publiek te tonen.

"Ik weet niet of ze Verborgen Gebreken zullen vertonen, maar dat lijkt me erg leuk. Dat is een beetje een stiefkindje geworden. De film werd destijds slecht ontvangen en een beetje weg gezet, terwijl ik er zelf wél blij mee was", zegt Van der Oest.

Volgens Van der Oest is het niet makkelijk om een keuze te maken.

"Het lijkt me ook leuk om Moonlight en Madame Jeanette te zien. Misschien verwacht men ook wel dat Black Butterflies vertoond wordt, maar De Trip van Teetje zou ik ook wel willen kiezen."

Lucia de B.

Voordat Van der Oest in september haar opwachting op het NFF maakt, moet ze haar film over Lucia de B. afronden. "Ik zit nu in een soort van trechter die naar de eerste draaidag leidt."

De film met de titel Lucia de B. moet vanaf 6 maart in de bioscopen te zien zijn.

De film gaat over de verpleegster Lucia de Berk die in 2007 een levenslange gevangenisstraf kreeg opgelegd. Ze zou drie moorden en vier pogingen tot moord op zeven patiënten hebben uitgevoerd. In 2010 werd ze echter vrijgesproken.

"Het is een heftig verhaal", legt Van der Oest uit. "Maar alleen al vanwege dit onderwerp wil ik dat mensen hem gaan zien. Ik wil dat ze worden meegevoerd, maar ook zelfstandig een conclusie kunnen trekken over wat er met haar gebeurd is."

Acceptatie

Van der Oest is zich ervan bewust dat haar nieuwe film niet alleen door het bioscooppubliek, maar ook door Lucia de Berk zelf geaccepteerd moet worden. "Maar die twee dingen gaan goed samen."

De Berk was betrokken bij het script van de film, maar maakte kenbaar zich vanaf de eerste draaidag terug te willen trekken.

"Ze zei: 'Ik laat het nu los. Jullie moeten het nu doen.' Ze heeft er veel vertrouwen in", meent Van der Oest.

Geloof

De zaak Lucia de B. kreeg zeer veel aandacht in de media. De verpleegster ontving op een gegeven moment de bijnaam Engel des Doods. Van der Oest geeft toe dat de sentimenten in de media haar niet onberoerd lieten.

"De media hebben een grote rol gespeeld in de zaak van Lucia de B. Ik moest ook op een gegeven moment vaststellen dat ik door een soort 'waar rook is, is vuur'- mentaliteit was beïnvloed", zegt Van der Oest.

"Ik had geen duidelijke mening over de zaak, maar door een soort instinct denken vraag je je op dat moment af hoe die verhalen de wereld in zijn gekomen. Volgens mij hebben de media ook veel angstsentimenten gevoed. Daarom is het belangrijk om altijd zelf te blijven nadenken."

Dat de film vooral een Nederlands publiek zal aanspreken vindt Van der Oest niet erg. "We hebben al gesproken met buitenlandse agenten, mensen zijn geïnteresseerd in het verhaal. Maar ik ben in die zin minder met een internationaal publiek bezig."

Het Nederlands Film Festival is van 25 september tot en met 4 oktober