Project X Haren wordt het onderwerp van een speelfilm. Producent Paul Voorthuysen en regisseur Pim Hoeve ontwikkelen op dit moment het scenario voor het project, dat als werktitel Geen Feest in Haren heeft gekregen.

"We willen laten zien hoe de onthutsende gebeurtenissen het leven van een aantal betrokken voor altijd hebben veranderd", vertelt Voorthuysen.

De producent is momenteel op zoek naar een omroep die de televisiefilm wil mee produceren. Als die wordt gevonden, moeten de opnames volgend jaar plaatsvinden.

Geen Feest in Haren wordt ontwikkeld door hetzelfde team dat nu werkt aan een televisieserie over het leven van voetballer Johan Cruijff. Deze serie, met Reinout Scholten van Aschat in de hoofdrol, moet komend voorjaar te zien zijn.

Daarnaast ontwikkelen Voorthuysen en regisseur Pim van Hoeve een serie over het leven van Willem van Oranje. Het tweetal was eerder verantwoordelijk voor successen als Bernhard - Schavuit van Oranje en Beatrix - Oranje onder Vuur.

Feestje

De naam Project X Haren verwijst naar de gelijknamige film waarin iets soortgelijks gebeurt. Op 21 september vorig jaar leidde een Facebookuitnodiging tot rellen in het Groningse plaatsje. Een meisje wilde een privéfeestje geven ter gelegenheid van haar zestiende verjaardag.

Maar toen de uitnodiging voor iedereen op Facebook zichtbaar was, togen er vele duizenden jongeren naar Haren. Dit liep uit de hand: bij de rellen vielen meer dan 30 gewonden en werd voor meer dan een miljoen euro schade aangericht in het dorp.

Burgemeester Rob Bats trad af toen een vernietigend rapport constateerde dat hij te weinig gedaan had om de rellen te voorkomen.