Het Franse drama La Vie d'Adèle heeft in Cannes de Gouden Palm gewonnen. De Frans-Tunesische regisseur Abdellatif Kechiche nam de prijs in ontvangst.

Voor het eerst in de geschiedenis van de Gouden Palm ging de onderscheiding niet alleen naar de regisseur maar ook naar de twee hoofdrolspeelsters Adèle Exarchopoulos (19) en Léa Seydoux (27).

Ze namen de prijs gezamenlijk in ontvangst. ''U heeft een boel mensen gelukkig gemaakt", reageerde de 52-jarige Kechiche richting de jury.

La Vie d'Adèle gaat over een 17-jarig meisje dat haar homoseksualiteit ontdekt.

Bekijk een interview met de hoofdrolspeelsters:

Borgman

De Nederlandse film Borgman viel zondagavond niet in de prijzen. Het drama van Alex van Warmerdam was de eerste Nederlandse film in 38 jaar die kans maakte op een Gouden Palm.

De film over een vreemdeling die probeert opgenomen te worden in een villawijk werd goed ontvangen door de internationale critici.

Beste acteur

De prijs voor beste acteur ging naar de Amerikaanse acteur Bruce Dern voor zijn rol in het drama Nebraska. Regisseur Alexander Payne nam de prijs in ontvangst.

Bérénice Bejo won de prijs voor beste actrice voor haar rol in Le Passé van de Iraanse regisseur Asghar Farhadi.

Grand Prix

Ethan en Joel Coen wonnen de grand prix voor hun film Inside Llewyn Davis met Carey Mulligan en Justin Timberlake in de hoofdrollen.

De speciale juryprijs ging naar de Japanse filmmaker Hirokazu Kore-Eda voor zijn film Soshite Chichi Ni Naru. Amat Escalante won de prijs voor beste regie voor zijn film Heli.

Het beste scenario was van de Chinese regisseur Jia Zhangke voor zijn film A Touch of Sin. De film Ilo Ilo van Anthony Chen uit Singapore werd onderscheiden met de Gouden Camera.

Nederlandse componist

De Nederlandse componist Jozef van Wissem viel ook in de prijzen. De muzikant kreeg de Soundtrack Award voor zijn werk voor het horrordrama Only Lovers Left Alive van Jim Jarmusch.

De jury met onder anderen Nicole Kidman, Christoph Waltz en Ang Lee werd voorgezeten door Steven Spielberg. Vorig jaar won het drama Amour de Gouden Palm. De film van Michael Haneke werd later genomineerd voor vier Oscars.

Met de uitreiking van de prijzen, is het filmfestival in Cannes ten einde gekomen.

Gouden Palm uitgereikt in Cannes