Regisseur Steven Spielberg, de voorzitter van de Palmjury in Cannes, heeft nog nooit een film van de Nederlandse collega Alex van Warmerdam gezien. Dat vertelde hij woensdag tijdens de persbijeenkomst van de jury.

De film Borgman van Van Warmerdam draait dit jaar in Cannes in competitie. Ook de andere juryleden kennen de Nederlandse filmmaker niet. "Maar dat geeft niet", legde Spielberg uit.

"Want we willen hem graag leren kennen. En dat gaan we ook doen door zijn film te kijken. Als zijn film ons interesseert en prikkelt, raken we vanzelf in hem geïnteresseerd." Spielberg is niet van plan van tevoren iets te lezen over de Nederlandse regisseur.

'Moedwil'

De laatste keer dat Spielberg in een jury plaatsnam, was in 1974. "Dat is geen moedwil", bekende hij. "Maar meestal ben ik zelf gewoon films aan het draaien. Deze keer kwam het gewoon goed uit: ik had vrij in deze periode. Dus ik heb deze eervolle taak geaccepteerd." 

Hij vindt het niet moeilijk om te oordelen over collega’s.

"Dat doe je namelijk altijd, ook als je gewoon in de bioscoop een film kijkt. Ieder mens heeft een mening over wat hij kijkt."