Aan domme komedies geen gebrek deze zomer. En evenmin aan domme Amerikanen die stoned door Amsterdam banjeren. Laat daar Eurotrip nu ook over gaan!@

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Vier typisch Amerikaanse tieners - een nerd, een babe, een hunk en een clown- doen Europa aan in Eurotrip. En om maar meteen met de onvermijdelijke Amsterdamse episode te beginnen: die staat uiteraard bol van de hasjcake en peepshows. Een bordeelbezoek aan Club Vandersexxx eindigt in een pijnlijke anale affaire voor een van de jongens, door toedoen van twee Duitse (!) leernichten. En de spacecake blijkt fake, want Amerikaanse tieners gaan natuurlijk niet echt onverantwoordelijk stoned worden.

Mieke

De fake spacecake is typerend voor de grappen in Eurotrip: er zit geen fantasie of lef in. Het uitgangspunt is nog wel aardig. Een Amerikaanse jongen wisselt al jaren e-mails uit met de Duitse Mieke, in de veronderstelling dat achter die naam een jongen -Mike- schuilgaat. In een dronken bui verbreekt hij het contact, om pas dan de ware toedracht te ontdekken: hij heeft een ongetwijfeld bloedmooie Duitse blondine afgepoeierd!

Niets aan te doen? Tuurlijk wel: samen met een gehaaide vriend gaat hij naar Europa, weliswaar niet naar Berlijn maar naar Londen. Maar, weet zijn vriend: Europa is als een shopping-mall, alles ligt op loopafstand van elkaar. Eurotrip werd dan ook, op zijn Amerikaans, geheel in Praag opgenomen, zo'n beetje de enige hoofdstad die in het verhaal niet wordt aangedaan.

Holligans en homo's

In Londen lopen de rugzaktoeristen een pub binnen vol Manchester-hooligans. Dat Manchester mijlen van Londen ligt en Manchester-fans het in Londen al snel aan de stok zouden krijgen met Arsenal-fans zal de Amerikanen worst wezen. Eurotrip mikt op de vette lach en laat daarvoor geen cliché onbenut. Italianen zijn homo's die in de trein niet van Amerikaanse jongens af kunnen blijven, Duitsers hebben blond haar en marcherende kinderen.

Gelukkig zetten de Amerikanen ook zichzelf voor de gek. Maar Road Trip, van dezelfde makers, was toch echt leuker. Eurotrip slaat op een ander werelddeel dezelfde bekende paden in: opnieuw is een trip nodig om een misverstand met een meisje recht te zetten. Natuurlijk zit er op zijn tijd een geslaagde grap in Eurotrip (David Hasselhoff die Du zingt!) maar de komedie irriteert veel meer dan dat hij vermaakt.

Het Parool: "1 ster. (..) En dat is zo'n beetje alles wat er over de inhoud van de film te vertellen valt"
De Volkskrant: "schaamteloos foute komedie"
In 26 zalen