Mark Ruffalo speelde zijn rol in The Kids Are All Right uit eer voor zijn overleden broer Scott.

Het personage deed de acteur sterk denken aan Scott, die in 2008 werd doodgeschoten in zijn huis in Beverly Hills. Dat zegt hij in een interview met het Amerikaanse blad Men's Journal.

In de film speelt Ruffalo een zaaddonor die anoniem twee lesbische vrouwen, gespeeld door Annette Bening en Julianne Moore, heeft geholpen.

De rol leverde hem een Oscar op voor beste mannelijke bijrol, een prijs van acteursgilde SAG en een New York Film Critics Circle Award.

Rolmodel

Het is duidelijk dat Ruffalo erg opkeek tegen zijn jongere broer, een kapper in Beverly Hills. "Ik weet nog dat ik als 30-jarige acteur voorstellingen gaf in kleine achteraftheatertjes en dat hij zo ongeveer de burgemeester van Beverly Hills was", vertelt de 45-jarige Ruffalo.

"Jarenlang kwamen mensen op me af en zeiden: Ben jij de broer van Scott? Hij is echt geweldig." "Toen hij werd doodgeschoten, had ik het scenario van The Kids Are All Right al gelezen", gaat Ruffalo verder.

Ode

Het personage deed hem op meerdere vlakken denken aan Scott. "Zijn charme, gevoel voor humor en durf. Hoe goed hij was met vrouwen. Hoe hij zo ongeveer het leven verslond. In de film zie je maar een klein gedeelte van hoe Scott kon zijn, maar ik vind het een mooie ode aan hem. Hij was een prachtige vent."

Hoewel Ruffalo nog dagelijks last heeft van het verlies van zijn broer, heeft hij al lang besloten er op een 'gezonde' manier mee om te gaan. "Je raakt er nooit overheen, je went er alleen aan. Misschien wordt je iets harder, iets gevoellozer, daar moet je voor oppassen. Maar je moet zo'n tragedie omvormen tot iets met betekenis."

Filmrollen

Ruffalo maakte vorig jaar furore met zijn vertolking van de Hulk in The Avengers. Aan het eind van Iron Man 3, die momenteel in de bioscoop draait, duikt hij nog even op als Bruce Banner, het alter ego van het groene monster.

Vanaf juni is Ruffalo te zien in het drama Now You See Me, waarin hij een undercoveragent speelt die vier rovende goochelaars moet opsporen.