Regisseur Steven de Jong wil een speelfilm maken over zendschip en radiostation Veronica.

De filmmaker, die eerder hits als De Hel van 63 en De Schippers van de Kameleon maakte, onderzoekt samen met de deejay Erik de Zwart wat welke aspecten van de geschiedenis van Veronica in de productie behandeld kunnen worden. Dat meldt het AD dinsdag.

"Het liefst gebruik ik de echte namen en de schuilnamen van de dj’s van toen. Zoals Lex Harding, Tineke, Joost den Draayer", vertelt De Jong. "Maar dat moet eerst juridisch worden onderzocht."

Hij heeft al een opzet voor het scenario geschreven. Het is de bedoeling dat de geschiedenis van Radio Veronica van het prille begin in 1959 tot de laatste uitzending inn 1974 wordt behandeld.

Hilariteit

"Het moet een speelfilm vol avontuur, drama, verdriet en kolderieke hilariteit worden", stelt de filmmaker. De makers willen ook de omstreden kwesties, zoals het liefdesleven van de deejays, in de film behandelen.

"We willen het verhaal ophangen aan een vader en zijn zoon die het zendschip weer willen herstellen. Via terugblikken komt dat de geschiedenis van Veronica aan de orde."

The Boat That Rocked

De film van Steven de Jong zal enigszins lijken op de Engelse speelfilm The Boat That Rocked van regisseur Richard Curtis. De Jong hoopt in zijn film het oude zendschip van Veronica - de Norderney - te kunnen gebruiken.

"Het schip bestaat nog steeds en heeft in diverse havens gelegen, laatst nog in Antwerpen. Het is nog in behoorlijke staat, dus we kunnen het in de film gebruiken."