De cast van de populaire Deense televisieserie Borgen was erg verbaasd toen de serie ook buiten Denemarken een groot succes bleek te zijn. "Ik wou dat ik het kon uitleggen",  zegt actrice Birgitte Hjort Sørensen.

Het politiek drama is niet alleen succesvol in Nederland, maar ook in andere landen zoals Engeland. Sørensen, die in de serie de journaliste Katrine Fønsmark speelt, kan het succes niet uitleggen.

"Iedere keer als ik iemand ontmoet die zegt de serie zo geweldig te vinden, ben ik zo blij", zegt ze in een interview met de Vara Gids, die vanaf dinsdag in de winkels ligt.

Wel wist ze vanaf het begin dat het met de kwaliteit van de serie wel goed zat. "Het script voor Borgen  was goed uitgewerkt. Ik kon niet meer stoppen met lezen. Mijn toenmalige vriendje vroeg wat er aan de hand was."

"Ik keek kennelijk zo verbaasd tijdens het lezen dat hij dacht ik het slecht vond. Maar nee, zei ik, het is echt heel goed. Het las als een roman die je nauwelijks kunt wegleggen."

Klein publiek

Toch zegt Sørensen dat er door iedereen rekening werd gehouden dat Borgen slechts voor een klein publiek interessant zou zijn. "De productiemaatschappij Danish Broadcasting Corporation had ervaring met grote series op primetime in de Scandinavische landen, maar omdat de serie over politiek gaat, hielden we rekening met een kleiner publiek."

Ze doet wel een poging om het grote succes te verklaren. "Als ik zo eens luister naar mensen die de serie volgen, zit het ’m vooral in de combinatie van het politieke systeem in Denemarken – de coalitie – en de privelevens van de personages. Vooral in Engeland is men zeer geboeid door het feit dat wij vrouwelijke leiders hebben."

De eerste twee afleveringen van seizoen 3 zijn vrijdag 24 mei te zien op groot doek op Amsterdam Series Weekend.