Waldemar Torenstra, Géza Weisz en Willem Voogd gaan de hoofdrollen spelen in het drama Slag om de Grebbeberg. Regisseur Martin Lagestee en producent Frank Bak werken aan film over de beruchte veldslag in 1940.

De film moet in 2015 in de bioscopen draaien, maken de filmmakers donderdag bekend. De acteurs hebben nog niet getekend voor de rollen.

Voogd en Weisz spelen Nederlandse soldaten in Slag om de Grebbeberg en Torenstra zal te zien zijn als sergeant in het leger. De grootste rol is voor Voogd, bekend als Mees Kees in de gelijknamige jeugdfilm.

"In Nederland is nog nooit een echte oorlogsfilm gemaakt", meldt Lagestee in een verklaring. "We hebben veel films over het verzet en over de bevrijding, maar geen enkele film behandelt de vijf dagen in mei 1940 waarop het Nederlandse leger vocht tegen de Duitsers."

Bloederig

De Slag om de Grebbeberg in mei 1940 duurde maar een paar dagen en staat bekend als uiterst bloederig. De film moet een eerbetoon worden aan de Nederlandse militairen.

De regisseur ontving eerder dit jaar een Gouden Film voor Bobby en de Geestenjagers. Torenstra is later dit jaar te zien in de komedie Leve Boerenliefde en Weisz had vorig jaar de hoofdrol in de boekverfilming Alleen Maar Nette Mensen.

Voor de speciale effecten in de film is Harry Wiessenhaan verantwoordelijk. Hij werkte onder meer aan Het Bombardement, Nova Zembla en New Kids Nitro. "Eindelijk eens een film die van de Nederlandse soldaat geen karikatuur probeert te maken", verklaart hij.