De verfilming van het boek Boven is het stil van schrijver Gerbrand Bakker heeft de prijs voor beste film gewonnen op het Festival van Turijn. Dat heeft regisseur Nanouk Leopold dinsdag gemeld.

Het evenement in de Noord-Italiaanse stad vertoont films die verhalen vertellen die te maken hebben met homoseksualiteit.

De jury prijst Boven is het stil om de manier waarop verschillende subtiele plots op knappe wijze met elkaar worden verweven en om het sublieme spel van hoofdrolspelers Jeroen Willems, Martijn Lakemeier en Henri Garcin.

"De film is poëzie", aldus het rapport. "En weet op unieke wijze de tragische stiltes binnen menselijke relaties om te zetten naar het witte doek."

Helmer

Boven is het stil vertelt over Helmer, een homoseksuele boerenzoon (Jeroen Willems) die voor zijn oude bedlegerige vader (Henri Garcin) zorgt. De komst van een nieuwe jonge knecht (Martijn Lakemeier) doet Helmer beseffen dat hij niet oud en eenzaam wil eindigen zoals zijn vader.

De film kreeg overal lovende recensies en was eerder te zien op het prestigieuze Festival van Berlijn. Boven is het stil ging donderdag in de Nederlandse bioscopen draaien en trok in het eerste weekeinde14.000 bezoekers. Dat is erg veel voor een titel die alleen maar in arthousetheaters draait.