Flauwe one-joke movie met Gwyneth Paltrow als dikke vrouw

Wie de Oscaruitreiking zag, moest tot zijn schrik constateren dat anorexia dan wel heroin chic nog steeds bon ton is in Hollywood. Oscarwinnares Jennifer Connelly was zo sterk vermagerd dat haar strapless-jurk bijna van haar gratenlijfje gleed. En voormalig Oscar-winnares Gwyneth Paltrow leek in haar genante doorkijkjurk twee theezakjes mee te torsen. Glamoureus was anders.

Diezelfde Paltrow is in een volslanke uitvoering het middelpunt van spot in Shallow Hal

Wanneer Hal in een lift komt vast te zitten met een soort Ratelband helpt deze hem van zijn oppervlakkige visie af: voortaan ziet Hal alleen nog de innerlijke schoonheid. En meteen wordt hij verliefd op de dikke Rosemary, die door zijn roze bril oogt als de slanke Gwyneth, maar voortdurend door stoelen zakt.

Platte moraal

Na ruim anderhalf uur grappen over vetzucht krijgt Hal de ware toedracht door en komt de drakerige moraal naar voren: innerlijke schoonheid is belangrijker dan uiterlijke. Die platte moraal spreekt zichzelf hinderlijk tegen, want als uiterlijk onbelangrijk is, waarom zien goede mensen er dan uit als fotomodellen, of als Gwyneth Paltrow?

De Farrelly's zwalken meer dan ooit heen en weer tussen sentiment en smakeloosheid. In dat laatste ligt nog steeds hun kracht, hoewel de lichaamssappen die hun handelsmerk vormen inmiddels opgebruikt zijn. Maar het venijn zit bij de Farrelly's dit keer letterlijk in de staart, wanneer Jason Alexander ineens een aanhangsel blijkt te hebben (dat had hij eerder op de dansvloer nog niet).

En ook het begin, waarin de jonge Hal door zijn vader op diens sterfbed wordt toegesproken, is prettig smakeloos, zoals je van de Farrelly's mag verwachten. Maar de ruim anderhalf uur daartussen is te langdradig, te oppervlakkig en te dun bezaaid met grappen. En Black, die zo geweldig was in High Fidelity, weet als hoofdrolspeler veel minder te boeien. Dat is echter vooral aan het script te wijten, dat hem weinig meer te doen geeft dan variaties op hetzelfde thema. Maar Gwyneth oogt zelfs in haar fat suit nog beter dan tijdens de Oscar-uitreiking.

Het ParoolDe Volkskrant

In 56 zalen